Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová TASR
6. marca 2023 o 10:03
Čas čítania 0:45

Zomrel gitarista legendárnej kapely, ktorej najznámejšiu skladbu pozná každý Slovák. Mal 71 rokov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Gary Rossington bol posledným pôvodným členom skupiny Lynyrd Skynyrd. Zomrel vo veku 71 rokov.

Vo veku 71 rokov zomrel v nedeľu gitarista Gary Rossington, posledný pôvodný člen americkej southern-rockovej skupiny Lynyrd Skynyrd.


„S hlbokou sústrasťou a smútkom musíme oznámiť, že sme dnes prišli o svojho brata, priateľa, člena rodiny, skladateľa a gitaristu Garyho Rossingtona,“ napísala skupina na Facebooku.


Príčina úmrtia nebola bezprostredne oznámená, ale Rossington mal problémy so srdcom a v roku 2021 podstúpil urgentnú kardiochirurgickú operáciu.


Rodák z amerického štátu Florida bol v roku 1964 jedným zo zakladajúcich členov Lynyrd Skynyrd, pričom toto prvé zloženie skupiny vydržalo do roku 1971.


Rossington bol spoluautorom jej najväčšieho hitu „Sweet Home Alabama“ z roku 1974. Svojou hrou výrazne prispel aj k deväťminútovej skladbe „Free Bird“ z roku 1973, ktorá sa zaraďuje medzi jej najosobitejšie.

Gary Rossington.
Gary Rossington. Zdroj: TASR/AP


Gitarista v roku 1976 prežil vážnu autonehodu a o rok neskôr tragické letecké nešťastie, pri ktorom zahynuli traja členovia skupiny. Následne sa kapela rozpadla, ale v roku 1987 sa reformovala s novými členmi.


Skupina je stále aktívna. Podľa jej webovej stránky má najbližšie vystúpiť 12. marca na floridskom festivale.


Lynyrd Skynyrd bola v roku 2006 uvedená do Rockandrollovej siene slávy. Len v samotných Spojených štátoch sa dodnes predalo viac ako 28 miliónov jej albumov.

Domov
Zdieľať
Diskusia