Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová TASR
3. marca 2023 o 15:08
Čas čítania 1:13

Slováci môžu na obnovu domu získať desiatky tisíc eur v novej výzve. Už netreba toľko papierovačiek, peniaze dostaneš ľahšie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Spoluúčasť žiadateľa o príspevok na obnovu sa zníži na 25 % zo sumy do 15-tisíc eur.

Novú výzvu na obnovu starších rodinných domov chce Ministerstvo životného prostredia SR spustiť 10. marca tohto roka. Výzva bude financovaná z plánu obnovy. 

Podmienky výzvy budú výrazne zjednodušené. Vyplýva to zo skúseností z dvoch pilotných výziev. Tie boli ukončené 28. februára.

Výhodnejšie bude aj financovanie výzvy. Spoluúčasť žiadateľa sa zníži na 25 % zo sumy do 15-tisíc eur. Na tlačovej konferencii v piatok o tom informoval minister životného prostredia Ján Budaj.

Doterajšie dve pilotné výzvy zhodnotil ako uspokojivé. Do ich uzavretia zaregistrovali spolu 3 581 žiadostí. Celkový plán programu je 30-tisíc obnovených domov, vyčlenených je na to pol miliardy eur. „Skúsenosti nás viedli k tomu, aby sme pri tej štandardnej, nie pilotnej výzve, ktorú chceme začať 10. marca, odstránili všetky prekážky, ktoré brzdili a preťahovali konzultácie a prípravu ľudí,“ zdôraznil minister.

Zjednodušené podmienky pre žiadateľov

Po novom sa tak pri žiadosti nemá vyžadovať napríklad potvrdenie o trvalom pobyte či overenie podlžností voči štátu. Energetický certifikát budovy, ktorý je nevyhnutnou podmienkou čerpania peňazí, bude stačiť doložiť dodatočne tri mesiace od podpisu zmluvy. K žiadosti nebude potrebné predkladať ani doklady zo stavebného úradu, stačiť bude čestné vyhlásenie, že občan stavia v súlade s predpismi a nejde o čiernu stavbu.


„Veľmi dôležitou zmenou je výška podpory. V prípade čerpania do 15-tisíc eur môže plán obnovy občanom poskytnúť až 75 % financií, na žiadateľovi bude iba 25 %,“ zdôraznil Budaj.

Pripravuje sa aj možnosť priebežného zaplatenia faktúry ešte pred ukončením celého diela.

Presné podmienky a znenie výzvy by mali byť pripravené do 10. marca, keď sa má začať aj komunikácia cez stránky ministerstva a Slovenskej agentúry životného prostredia.

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

Informácie by mali byť k dispozícii aj telefonicky cez Zelenú linku. Pri zjednodušení podmienok by sa malo zrýchliť vybavovanie žiadostí. „Som presvedčený, že kapacity na spracovanie žiadostí navýšime tak, aby sa mohlo spracovať aspoň dvojnásobok počtu týždenne. Teraz je to okolo 150 žiadostí týždenne,“ doplnil minister.

Ján Budaj, dom, plán obnovy
Zdroj: TASR/Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia