Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
3. marca 2023 o 9:00
Čas čítania 0:47

Toto je najobľúbenejšie pečivo na svete. Dve lahôdky zo Slovenska sa vo veľkom rebríčku nestratili ani v silnej konkurencii

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V novom rebríčku, ktorý zostavil portál TasteAtlas, sa umiestnili aj niektoré známe slovenské produkty.

Zamýšľal si sa niekedy nad tým, aké sú najpopulárnejšie pečivá a koláče na svete? Kulinársky portál TasteAtlas zostavil rebríček 500 najobľúbenejších lahôdok. V celej databáze však môžeme nájsť viac ako 11-tisíc jedál. Za kráľa všetkých sladkých a slaných pečív vyhlásili francúzsky croissant.

Na druhej priečke sa umiestnil donut, ktorý pred stovkami rokov piekli už pôvodní americkí obyvatelia. Výskumníci a historici však doteraz netušia, akým spôsobom sa im to podarilo. Bronzovú medailu popularity si vyslúžil mesačný koláč pôvodom z Číny.

Tento druh pečiva u nás nie je veľmi známy, no v ázijských krajinách sa teší obrovskej obľube. Ide o koláč vyrobený z krehkého základu nazývaného yueh ping, ktorý je tradične plnený pastou z čiernych sezamových alebo lotosových semienok.

Ako dopadli slovenské a české špeciality?

V prvej päťstovke môžeme nájsť aj dve tradičné slovenské pečivá. Najlepšie hodnotený je skalický trdelník na 136. mieste. O niečo nižšie, a to na 172. priečke, môžeme vidieť klasický bratislavský rožok. Ďalšie slovenské produkty tu však už nenájdeme. 

Susedia z Česka v rebríčku dosiahli o niečo lepší výsledok. Ich známy kysnutý koláč obsadil famóznu 34. pozíciu.

Kompletný prehľad rebríčka si môžeš pozrieť na tomto odkaze. Databáza neobsahuje len najpopulárnejšie, ale aj najlepšie hodnotené pečivá.

Ilustračné foto.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Otto Norin, TASR/Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia