V novom rebríčku, ktorý zostavil portál TasteAtlas, sa umiestnili aj niektoré známe slovenské produkty.
Zamýšľal si sa niekedy nad tým, aké sú najpopulárnejšie pečivá a koláče na svete? Kulinársky portál TasteAtlas zostavil rebríček 500 najobľúbenejších lahôdok. V celej databáze však môžeme nájsť viac ako 11-tisíc jedál. Za kráľa všetkých sladkých a slaných pečív vyhlásili francúzsky croissant.
Na druhej priečke sa umiestnil donut, ktorý pred stovkami rokov piekli už pôvodní americkí obyvatelia. Výskumníci a historici však doteraz netušia, akým spôsobom sa im to podarilo. Bronzovú medailu popularity si vyslúžil mesačný koláč pôvodom z Číny.
Tento druh pečiva u nás nie je veľmi známy, no v ázijských krajinách sa teší obrovskej obľube. Ide o koláč vyrobený z krehkého základu nazývaného yueh ping, ktorý je tradične plnený pastou z čiernych sezamových alebo lotosových semienok.
Ako dopadli slovenské a české špeciality?
V prvej päťstovke môžeme nájsť aj dve tradičné slovenské pečivá. Najlepšie hodnotený je skalický trdelník na 136. mieste. O niečo nižšie, a to na 172. priečke, môžeme vidieť klasický bratislavský rožok. Ďalšie slovenské produkty tu však už nenájdeme.
Susedia z Česka v rebríčku dosiahli o niečo lepší výsledok. Ich známy kysnutý koláč obsadil famóznu 34. pozíciu.
Kompletný prehľad rebríčka si môžeš pozrieť na tomto odkaze. Databáza neobsahuje len najpopulárnejšie, ale aj najlepšie hodnotené pečivá.