Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Adam Novosad
28. februára 2023 o 12:10
Čas čítania 0:45

Odsúdili Slováka, ktorého ruský diplomat vo videu podplácal 500 eurovkami. Za vyzvedačstvo pre Rusko však nepôjde hneď za mreže

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Bohuš Garbár prispieval do Hlavných správ. Na videu sa minulý rok nechal natočiť, ako prijíma úplatok od ruského diplomata.

Špecializovaný trestný súd na svojom pracovisku v Banskej Bystrici v utorok odsúdil Bohuša Garbára, obvineného v kauze vyzvedačstva pre Ruskú federáciu.

Garbár dostal trest odňatia slobody v trvaní troch rokov s odkladom na skúšobnú lehotu vo výmere troch rokov a peňažný trest 15 000 eur. Súd na verejnom zasadnutí schválil dohodu o vine a treste, rozsudok bol momentom vyhlásenia právoplatný.

Garbár.
Garbár. Zdroj: Denník N/Reprofoto

Donášal ruskému špiónovi

Odsúdený pôsobil ako spravodajský agentúrny kontakt pre spravodajských dôstojníkov vojenskej rozviedky GRU Ruskej federácie. Jej dôstojníci mali pôsobiť pod krytím diplomatickej misie ruskej ambasády.

Garbár v roku 2021 na konšpiratívnej schôdzke s osobou vystupujúcou pod menom Sergej Solomasov sľúbil vyhľadávať, získavať a vykonávať zber citlivých informácií a utajovaných skutočností týkajúcich sa slovenských bezpečnostných a spravodajských služieb a spolupráce SR, EÚ a NATO s Ukrajinskou republikou.

9. októbra 2024 o 13:20 Čas čítania 6:27 Rusi a Bardejov: Hoaxer sa objíma s primátorom a rodina napojená na Putina tu má prechodný byt. Vyspovedali sme susedov Rusi a Bardejov: Hoaxer sa objíma s primátorom a rodina napojená na Putina tu má prechodný byt. Vyspovedali sme susedov

Rovnako aj utajovaných skutočností týkajúcich sa NATO a EÚ či utajovaných správ spravodajských služieb predkladaných parlamentu vrátane informácií kontrašpionážnej činnosti SIS smerujúcej voči „rusky hovoriacim osobám“.

Na tento účel dostal tisíc eur. U Garbára pri domovej prehliadke polícia zaistila USB kľúče, nosiče, počítače, poznámky o plánoch spojenia, plány o podrobnej schôdzkovej činnosti so spravodajským dôstojníkom ruskej spravodajskej služby GRU, ale aj časť finančných prostriedkov.

Domov
Zdieľať
Diskusia