Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
28. februára 2023, 8:35
Čas čítania 0:43

Máš takýto typ vodičského preukazu? Musíš si ho čo najskôr vymeniť, až 380-tisíc vodičákom na Slovensku končí platnosť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

O nový vodičský preukaz možno požiadať na ktoromkoľvek oddelení dokladov.

Ružové vodičské preukazy, ktoré sa na Slovensku vydávali do apríla roku 2004, už nebudú platiť dlho. Úrady upozorňujú, že ich majitelia si vodičské preukazy musia vymeniť ešte tento rok. Ružové vodičáky totiž budú platiť len do konca roka 2023.

O výmenu môžu súčasní majitelia ružových vodičských preukazov požiadať už v tejto chvíli na ktoromkoľvek oddelení dokladov. 

„Žiadateľ je povinný predložiť vodičský preukaz, o ktorého výmenu žiada,“ upozorňuje polícia. Starý vodičský preukaz si však nemôžeš nechať na pamiatku, ale je potrebné ho vrátiť na pracovisku Policajného zboru, na ktorom občan požiadal o nový vodičák. Urobiť tak musíš najneskôr v čase vydania nového vodičského preukazu.

Skoršia výmena vodičáka je možná za poplatok 

„Žiadosť o výmenu vodičského preukazu do 30 dní je spoplatnená správnym poplatkom 6,50 eura,“ pripomenula Bárdyová. Ak chceš mať nový vodičák v rukách skôr, môžeš na úrade požiadať o urýchlené vydanie, za ktoré si však priplatíš. Do dvoch pracovných dní ti preukaz vyhotovia, ak zaplatíš poplatok 26 eur.

1. marca 2024, 9:30 Čas čítania 3:47 Bývalý erotický salón v Bratislave pretvorili na moderné bistro. Chystajú unikátny koncept pod holým nebom Bývalý erotický salón v Bratislave pretvorili na moderné bistro. Chystajú unikátny koncept pod holým nebom

Od januára 1993 až do apríla 2004 vydali úrady na Slovensku okolo 380-tisíc kusov ružových vodičských preukazov, z ktorých veľké množstvo ľudia používajú dodnes.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/S. Písecký
Domov
Zdieľať
Diskusia