Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
27. februára 2023, 17:52
Čas čítania 0:54

Slovák sa snažil vzduchovkou zabiť susedovho psíka. Strieľal po ňom zo záhrady, život mu zachránil len včasný zákrok veterinára

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Polícia varuje, že v niektorých prípadoch hrozí za týranie zvierat až 5-ročné väzenie.

Bratislavskí enviropolicajti navrhujú obžalovať 25-ročného muža z obce Budmerice v Pezinskom okrese, ktorý postrelil 9-mesačného psíka. Polícia na Facebooku informuje, že páchateľa obvinila z úmyselného prečinu týrania zvierat v štádiu pokusu.

Obvinený muž zviera postrelil v máji minulého roku vzduchovkou z pozemku rodinného domu, pričom pes sa nachádzal vo dvore u susedov. Krížencovi malého vzrastu spôsobil obvinený vážne zranenie a jeho život sa podarilo zachrániť len vďaka včasnému zákroku veterinárov.

Páchateľ konal v rozpore so zákonom o veterinárnej starostlivosti a jeho konanie smerovalo k utýraniu, resp. usmrteniu psa bolestivým, krutým a surovým spôsobom. Majiteľke psa páchateľ navyše spôsobil škodu na nákladoch na veterinárne ošetrenie vo výške viac ako 240 €.

Polícia hrozí až 5-ročným väzením

Polícia v súvislosti s incidentom upozorňuje, že akékoľvek bezdôvodné konanie smerujúce k zraneniu alebo usmrteniu zvieraťa je protiprávne v zmysle zákona o veterinárnej starostlivosti.

V prípade, že osoba týra zviera a za obdobný čin bola v predchádzajúcich 12 mesiacoch postihnutá alebo počas 24 mesiacov odsúdená, alebo ak týra zviera zvlášť krutým a surovým spôsobom, prípadne ho utýra, je takéto konanie považované za trestný čin. Hrozí za to odňatie slobody na 6 mesiacov až 3 roky.


Odňatím slobody na 1 až 5 rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha vyššie uvedený čin na viacerých zvieratách, verejne alebo na mieste prístupnom verejnosti, ak ide o zviera osobitne chránené zákonom alebo použije závažnejší spôsob konania.

Domov
Zdieľať
Diskusia