Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová TASR
14. februára 2023 o 13:42
Čas čítania 0:50

Za účasť vo voľbách Slováci nedostanú žiadnu odmenu. Neprešiel návrh OĽaNO, ktorý chcel ľuďom dávať zľavy z poplatkov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Odmenou za volebnú účasť mali byť zľavy za služby ako napríklad osvedčovanie podpisov, výpisu z listu vlastníctva, kópie katastrálnej mapy, vydávania občianskych preukazov, cestovných pasov, zbrojných preukazov či vydávania stavebného povolenia.

Poslanci Národnej rady SR dnes do druhého čítania neposunuli novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorá zahŕňala aj odmenu za účasť vo voľbách. Znížiť sa takisto malo kvórum pri miestnom referende. Návrh predložili poslanci za OĽaNO.

Odmenou za účasť na parlamentných voľbách mala byť zľava vo výške desať percent z poplatkov platených štátu.

Zľavy sa mali týkať napríklad služieb ako osvedčovanie odpisov či podpisov, takisto výpisu z listu vlastníctva, kópie katastrálnej mapy, vydávania občianskych preukazov, cestovných pasov, zbrojných preukazov či vydávania stavebného povolenia. 

voľby, parlamentné voľby
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Opozícia návrh odmietla podporiť

Novelu podporili poslanci OĽaNO a Sme rodina, ako aj nezaradení poslanci okolo Kristiána Čekovského a poslanci strany Za ľudí. Takmer všetci poslanci SaS návrh nepodporili. Poslanci Smeru-SD aj z mimoparlamentného Hlasu-SD boli proti.


OĽaNO chcelo návrhom okrem iného znížiť započítanie prednostných hlasov vo voľbách do NR SR a vo voľbách do Európskeho parlamentu z troch percent na jedno percento. Súčasťou novely bol aj návrh legislatívne upraviť prezidentské voľby poštou či zabezpečiť distribúciu zoznamu kandidátov do domácností aj vo voľbách do orgánov samosprávy.


Zrušiť sa mala aj povinnosť poskytovať transparentný účet pre banky, ktoré nevedú platobné účty spotrebiteľom. Poslanci chceli tiež znížiť hranicu získaných hlasov pre aktívnu žalobnú legitimáciu neúspešného kandidáta vo voľbách do orgánov samosprávy z desiatich percent platných hlasov na päť percent.

Domov
Zdieľať
Diskusia