Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. februára 2023, 12:51
Čas čítania 1:11

Dve ruské rakety dnes preleteli nad územím NATO, vyhlásila Ukrajina. Rumunsko to poprelo

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ruský veľvyslanec bude musieť objasniť situáciu.

Dve ruské rakety prenikli v piatok do moldavského a rumunského vzdušného priestoru a až potom vleteli nad Ukrajinu, oznámil vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. Rumunsko však túto správu poprelo.

Podľa Zalužného dve rakety Kalibr vypálené z Čierneho mora prenikli do moldavského vzdušného priestoru, následne preleteli vzdušným priestorom Rumunska, ktoré je členom NATO, a nakoniec sa dostali nad územie Ukrajiny.

Moldavsko správu potvrdilo a už si predvolalo ruského veľvyslanca. Tamojšie ministerstvo obrany uviedlo, že raketa prenikla do moldavského vzdušného priestoru v piatok dopoludnia o 10.18 h, a to nad obcou Mocra v regióne Podnestersko a neskôr nad obcou Cosauti v okrese Soroca, pričom smerovala k Ukrajine.

Ministerstvo obrany dodalo, že situáciu v regióne pozorne sleduje a ostro odsudzuje narušenie vzdušného priestoru Moldavska. V oznámení sa konkrétne nespomína, že raketa bola ruská.

Ukrajina mohla raketu zostreliť, nechce však riskovať životy

Internetové noviny Ukrajinska pravda citovali hovorcu vzdušných síl, ktorý uviedol, že Ukrajina dokáže zostreľovať takéto rakety, ale neurobila to, lebo nechcela ohroziť civilistov v cudzích krajinách.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Podľa portálu britskej televízie Sky News sa podobná situácia stala už predtým. Tri ruské rakety odpálené vlani v októbri na Ukrajinu z lodí v Čiernom mori prenikli do vzdušného priestoru Moldavska. Tamojší vicepremiér Nicu Popescu vtedy oznámil, že si predvolali ruského veľvyslanca, aby poskytol vysvetlenie narušenia vzdušného priestoru.

Rumunsko informáciu poprelo

Prieskumný systém rumunských vzdušných síl spozoroval „letecký cieľ odpálený z lode Ruskej federácie v Čiernom mori, ktorý však v žiadnom prípade nepreťal vzdušný priestor Rumunska“, uviedlo tamojšie ministerstvo obrany.


Podľa rumunského ministerstva bola ruská raketa odpálená z lode neďaleko Krymského polostrova v piatok predpoludním a prenikla do vzdušného priestoru Moldavska, potom vletela nad územie Ukrajiny, ale približne 35 kilometrov severovýchodne od hraníc Rumunska. To bol bod, v ktorom sa dráha „leteckého cieľa“ dostala najbližšie k hraniciam Rumunska, ako zachytil radar.

Domov
Zdieľať
Diskusia