Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
7. februára 2023, 12:37
Čas čítania 0:45

Slovenské Boženy už pomáhajú odmínovať Ukrajinu. Darovali sme ich viac ako polovicu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na Ukrajinu poputovalo desať strojov v hodnote 3,5 milióna eur, z toho dva boli v najnovšej verzii.

Slovenská vláda už Ukrajine darovala diaľkovo riadené stroje Božena. Podľa informácií Denníka N sme Ukrajine poskytli viac ako polovicu zo strojov, ktoré máme k dispozícii. Na Ukrajinu poputovalo desať strojov v hodnote 3,5 milióna eur, z toho dva boli v najnovšej verzii. 

Už v decembri sme informovali, že Slovensko pošle Ukrajine „zimný balík“ humanitárnej a vojenskej pomoci a tiež odmínovacie komplety Božena v hodnote 1,8 milióna eur. Napriek tomu, že na Slovensku sú Boženy už vyradené, na Ukrajine môžu pomôcť, píše ministerstvo obrany.

„Všade, kde sú nasadené, zachraňujú životy a zdravie ľudí, najmä civilistov, ktorí sa s mínami môžu dostať do náhodného kontaktu, napríklad počas poľných prác. Osobitne tragické sú časté úmrtia a zranenia malých detí. Tieto stroje slovenskej výroby už úspešne pôsobili v Iraku, Afganistane, Etiópii, Kosove, Chorvátsku, Nigérii, na Srí Lanke a v ďalších krajinách,“ píšu v statuse. 

Takisto dodali, že v dôsledku ruskej agresie na Ukrajine sa na jej území nachádza niekoľko stoviek tisíc mín rôzneho typu a ich odstránenie môže trvať desaťročia. 

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

„Dodávky slovenských odmínovacích strojov pomôžu zachrániť životy, ktoré by ruská útočná vojna mohla zmariť. Sme odhodlaní podporovať Ukrajinu takýmto spôsobom aj naďalej,“ ministerstvo Ukrajine vyjadrilo podporu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia