Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
7. februára 2023 o 12:37
Čas čítania 0:45

Slovenské Boženy už pomáhajú odmínovať Ukrajinu. Darovali sme ich viac ako polovicu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na Ukrajinu poputovalo desať strojov v hodnote 3,5 milióna eur, z toho dva boli v najnovšej verzii.

Slovenská vláda už Ukrajine darovala diaľkovo riadené stroje Božena. Podľa informácií Denníka N sme Ukrajine poskytli viac ako polovicu zo strojov, ktoré máme k dispozícii. Na Ukrajinu poputovalo desať strojov v hodnote 3,5 milióna eur, z toho dva boli v najnovšej verzii. 

Už v decembri sme informovali, že Slovensko pošle Ukrajine „zimný balík“ humanitárnej a vojenskej pomoci a tiež odmínovacie komplety Božena v hodnote 1,8 milióna eur. Napriek tomu, že na Slovensku sú Boženy už vyradené, na Ukrajine môžu pomôcť, píše ministerstvo obrany.

„Všade, kde sú nasadené, zachraňujú životy a zdravie ľudí, najmä civilistov, ktorí sa s mínami môžu dostať do náhodného kontaktu, napríklad počas poľných prác. Osobitne tragické sú časté úmrtia a zranenia malých detí. Tieto stroje slovenskej výroby už úspešne pôsobili v Iraku, Afganistane, Etiópii, Kosove, Chorvátsku, Nigérii, na Srí Lanke a v ďalších krajinách,“ píšu v statuse. 

Takisto dodali, že v dôsledku ruskej agresie na Ukrajine sa na jej území nachádza niekoľko stoviek tisíc mín rôzneho typu a ich odstránenie môže trvať desaťročia. 

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

„Dodávky slovenských odmínovacích strojov pomôžu zachrániť životy, ktoré by ruská útočná vojna mohla zmariť. Sme odhodlaní podporovať Ukrajinu takýmto spôsobom aj naďalej,“ ministerstvo Ukrajine vyjadrilo podporu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia