Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
14. decembra 2022, 10:36
Čas čítania 0:34

Slovensko pomôže odmínovať Ukrajinu. „Boženy“ za 1,8 milióna eur sú súčasťou zimného balíka pomoci

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Boženy sú na Slovensku už vyradené, ale dokážu pomôcť pri odmínovaní na Ukrajine.

Slovensko pošle Ukrajine „zimný balík“ humanitárnej a vojenskej pomoci a tiež odmínovacie komplety Božena v hodnote 1,8 milióna eur. Napriek tomu, že na Slovensku sú Boženy už vyradené, na Ukrajine môžu pomôcť, píše ministerstvo obrany.

„Všade, kde sú nasadené, zachraňujú životy a zdravie ľudí, najmä civilistov, ktorí sa s mínami môžu dostať do náhodného kontaktu, napríklad počas poľných prác. Osobitne tragické sú časté úmrtia a zranenia malých detí. Tieto stroje slovenskej výroby už úspešne pôsobili v Iraku, Afganistane, Etiópii, Kosove, Chorvátsku, Nigérii, na Srí Lanke a v ďalších krajinách,“ píšu v statuse. 

Dodali tiež, že v dôsledku ruskej agresie na Ukrajine sa na jej území nachádza niekoľko stoviek tisíc mín rôzneho typu a ich odstránenie môže trvať desaťročia. 

„Dodávky slovenských odmínovacích strojov pomôžu zachrániť životy, ktoré by ruská útočná vojna mohla zmariť. Sme odhodlaní podporovať Ukrajinu takýmto spôsobom aj naďalej,“ ministerstvo Ukrajine vyjadrilo podporu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia