Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
31. januára 2023, 7:06
Čas čítania 0:52

Slovensko dnes od rána trápi intenzívne sneženie a silný vietor. SHMÚ varuje, v ktorých okresoch môže hroziť nebezpečenstvo

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pozor treba dávať aj na snehové jazyky, ktoré sa môžu tvoriť na mnohých častiach Slovenska.

Slovensko dnes od rána trápi sneženie, vietor, snehové jazyky a záveje, informuje SHMÚ. Vietor na horách v polohách približne nad 1 400 metrov očakávajú meteorológovia počas celého dňa v okresoch Brezno, Banská Bystrica, Martin, Ružomberok, Žilina, Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Turčianske Teplice, Liptovský Mikuláš a Poprad.

Vietor tu môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu a/alebo priemernú rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu, teda až víchricu. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre pešiu turistiku aj horolezectvo,“ upozornil ústav.


Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí v okresoch Bratislava, Pezinok, Senec a na väčšine územia Trnavského kraja. Trvať má do 11.00 h. Vietor tu môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 65 až 75 kilometrov za hodinu.

Napadne až 15 cm nového snehu

Výraznejšie sneženie, pri ktorom spadne desať až 15 centimetrov nového snehu, očakávajú meteorológovia v okresoch Žilina, Kysucké Nové Mesto, Bytča, Čadca, Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín. Výstraha prvého stupňa potrvá v utorok do 8.00 h.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Snehové jazyky a záveje môžu v utorok potrápiť celý Žilinský kraj a okresy Poprad, Kežmarok, Púchov, Prievidza, Považská Bystrica, Brezno a Banská Bystrica. Výstraha prvého stupňa platí počas celého dňa, a to najmä pre horské priechody. „Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity,“ upozornil SHMÚ.

Domov
Zdieľať
Diskusia