Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
26. januára 2023, 13:14
Čas čítania 1:19

Nie, generál Pavel nezomrel. Internetom sa šíri nechutný hoax o smrti kandidáta na českého prezidenta

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Smútočné oznámenie s Pavlovou fotkou sa objavilo na internetovej stránke, ktorá sa od jeho oficiálneho webu líši iba v URL adrese a internetovej doméne.

Internetom sa šíria hoaxy o smrti prezidentského kandidáta Petra Pavla. Do e-mailových schránok mnohých obyvateľov Česka prichádzajú smútočné oznámenia a reťazové správy. Kandidát na českého prezidenta nepravdivé informácie vyvrátil a označil za dno kampane.


Smútočné oznámenie s Pavlovou fotkou sa objavilo na internetovej stránke, ktorá sa od jeho oficiálneho webu líši iba v URL adrese a internetovej doméne. „Ja, Eva Hromádková, hovorkyňa, vám týmto oficiálne oznamujem, že kandidát na prezidenta ČR Petr Pavel náhle zomrel v noci na štvrtok 26. januára 2023 na pravdepodobné zlyhanie srdca,“ píše sa v e-maile.


Falošné oznámenie o smrti zdieľal na Twitteri aj sám Pavel s označením, že ide o poplašnú správu. „Áno, žijem. Nikdy som si nemyslel, že to budem musieť napísať na siete,“ uviedol s tým, že by ľudia mali „špinavosti“ vo voľbách odmietnuť. „Antikampaň dosiahla nové dno, poďme tomu povedať rázne nie vo voľbách!“ vyzval ľudí Pavel. Jeho komunikačný tím zvažuje právne kroky. Polícia potvrdila, že prípad prešetrujú pražskí kriminalisti.

Na hoax reagoval aj Babiš

Pavlovo vyhlásenie na Twitteri komentoval aj jeho protikandidát Andrej Babiš. „Aj keď sme súperi, tak s vami absolútne súhlasím. Je to hnus a mrzí ma, že sa niekto k niečomu takému zníži. Polícia by to mala dôkladne preveriť, rovnako ako to robí v prípade anonymu, ktorý sa mi vyhrážal smrťou. Držte sa,“ napísal Pavlovi Babiš.


Český expremiér v utorok zverejnil anonym, v ktorom sa mu odosielateľ vyhrážal, že ak vyhrá voľby, zabije ho. V sobotu informoval o zásielke pre jeho ženu, v ktorej bol ostrý náboj.


Druhé kolo prezidentských volieb v Česku sa uskutoční v piatok a sobotu (27. a 28. januára). Všetky štyri prieskumy volebných preferencií pred druhým kolom volieb favorizujú Petra Pavla pred Andrejom Babišom.

Domov
Zdieľať
Diskusia