Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
25. januára 2023, 6:48
Čas čítania 0:30

Záškoláctvo detí na Slovensku začínajú pokutovať. Za 15 neospravedlnených hodín hrozí rodičom pokuta až 330 eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Názory na efektivitu tohto pravidla sa líšia.

Za záškoláctvo detí hrozí rodičom pokuta vo výške 30 až 331,50 eura. Pokutovanie za neospravedlnené hodiny majú na starosti samosprávy, informuje TV Markíza. 

Pokuta rodičom hrozí za viac ako 15 neospravedlnených hodín. Nový systém sa školám nepozdáva a najmä riaditelia v ňom nevidia zásadný zmysel. Myslia si, že to môže zhoršiť finančnú situáciu rodín. Naopak, nájdu sa aj takí, ktorí si nový systém pochvaľujú. Veria, že hrozba pokuty bude pre rodičov výstrahou, aby na dochádzku detí dozreli. 

Samosprávy chcú vymáhať najnižšie sadzby, no obávajú sa spôsobu vymožiteľnosti. Michal Kaliňák zo Združenia miesta a obcí Slovenska si myslí, že „v tomto prípade nepomôžu ani exekúcie, pretože tejto rodine nemáte čo zobrať. Tu sa skôr ukazuje, že na jar, keď poukážeme na prvé problémy, tak tento zákon bude musieť byť zmenený“.

škola, záškoláctvo
Zdroj: TASR/Miroslav Košírer
Domov
Zdieľať
Diskusia