Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
23. januára 2023, 12:29
Čas čítania 1:36

Umelá inteligencia ChatGPT spravila skúšky na medicínu. Dosiahla takmer 60-percentnú úspešnosť

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Umelá inteligencia by mohla pomôcť pri medicínskom vzdelávaní aj klinickom rozhodovaní.

Výskumný experiment ukázal, že umelá inteligencia ChatGPT je schopná absolvovať lekársku licenčnú skúšku v USA. Četbot vykazoval „strednú presnosť“ a pri skúškach sa s prehľadom pohyboval „v rozmedzí úspešnosti“, píše Medpage Today.

Umelá inteligencia ChatGPT, ktorú vyvinula spoločnosť OpenAI, je podľa výskumníkov schopná absolvovať všetky tri časti lekárskej skúšky. „ChatGPT dosiahol vo všetkých troch skúškach výsledky na hranici úspešnosti, alebo blízko nej, a to bez akéhokoľvek špecializovaného školenia či inej pomoci,“ skonštatoval tím vedcov, ktorý skúma spôsoby využitia umelej inteligencie na zlepšenie zdravotnej starostlivosti.

Uviedli, že nástroj dokázal v odpovediach preukázať „vysokú úroveň zhody a vedomostí“. Výsledky podľa nich naznačujú, že „veľké jazykové modely môžu mať potenciál pomôcť pri medicínskom vzdelávaní a potenciálne aj pri klinickom rozhodovaní“. ChatGPT dosiahol v skúškach takmer 60-percentnú úspešnosť.

Neposkytuje lekárske rady

Četbot však poskytol aj niekoľko neurčitých odpovedí, pretože je zjavne naprogramovaný tak, aby nedával žiadne lekárske rady. „Tieto odpovede boli také všeobecné, že bolo ťažké povedať, či boli správne alebo nie,“ povedal Morgan Cheatham, jeden z autorov, ktorý študuje medicínu na Brownovej univerzite.

25. apríla 2024, 11:00 Čas čítania 2:28 Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec)

Prvú časť lekárskej skúšky absolvujú študenti medicíny po dvoch rokoch štúdia, druhú skúšku absolvujú študenti štvrtého ročníka medicíny, ktorí majú za sebou dva roky praxe, a tretia skúška čaká študentov postgraduálneho štúdia.

Nie je to jediná skúška, ktorú sa umelej inteligencii podarilo zdolať. Portál Financial Times nedávno informoval, že četbotu sa podarilo získať aj titul MBA na ekonomickej škole  Wharton School v Pennsylvánii.

V New Yorku ho zakázali

ChatGPT zaujal akademikov už v minulosti svojou schopnosťou vypracovať kvalitné eseje a spracovať zložité témy. V štáte New York už zakázali jeho používanie na verejných školách. Niektorí však poukazujú aj na to, že četbot je náchylný na dezinformácie a chýba mu určitá hĺbka porozumenia.

Spoločnosť OpenAI očakáva v roku 2024 príjmy na úrovni jednej miliardy dolárov a jej četbot má už teraz viac ako milión používateľov. Neskôr v tomto roku by sme však mali byť svedkami uvedenia novej generácie GPT-4 a odborníci z tohto dôvodu pre OpenAI očakávajú ešte vyššie príjmy ako miliarda dolárov ročne.

Četbot si momentálne „pamätá“ len udalosti do roku 2021, takže na vyhľadávanie aktuálnych informácií ti stále lepšie poslúži Google. Ak sa s ním chceš porozprávať, nechať ho napísať báseň či vtip, stačí sa prihlásiť cez túto stránku.

Domov
Zdieľať
Diskusia