Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
TASR
21. januára 2023, 7:41
Čas čítania 0:50

Odhŕňače snehu a lopaty sa nezastavia. Slovensko prikryjú desiatky centimetrov snehu, záveje prekvapia aj nížiny

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pre Slovensko platia viaceré výstrahy prvého stupňa. Musíme rátať s poľadovicou, so snehovými jazykmi a závejmi, so snežením aj s vetrom. Snehu sa dočkajú aj v nižších polohách krajiny.

Poľadovica, snehové jazyky a záveje, sneženie či vietor. Aj v tejto súvislosti vydal Slovenský hydrometeorologický ústav viaceré výstrahy prvého stupňa. Sneženie by sa malo v noci na sobotu  a v nedeľu prechodne vyskytnúť dokonca aj v nížinách. 


Meteorológovia predpokladajú, že v pondelok ráno bude aspoň minimum snehu takmer na celom Slovensku vrátane nížin. „Pre nížiny to však bude len veľmi prechodná záležitosť, pretože už vo štvrtok bude väčšina polôh do 300 metrov nad morom opäť bez snehu,“ dodal SHMÚ. Upozornil, že predpoveď snehovej pokrývky na najbližšie dni treba brať stále s veľkou rezervou.

Na snímke cesta pri obci Haniska 11. februára 2021 počas sneženia a silného vetra. V Košickom kraji je pre sneženie v troch okresoch vyhlásený kalamitný stupeň.
Na snímke cesta pri obci Haniska 11. februára 2021 počas sneženia a silného vetra. V Košickom kraji je pre sneženie v troch okresoch vyhlásený kalamitný stupeň. Zdroj: TASR/František Iván

Meteorologické výstrahy platia pre celé územie

Výstraha pred poľadovicou platí do soboty do 10.00 h takmer pre celé Slovensko, najmä pre Bratislavský, Košický, Nitriansky, Trnavský kraj, ako aj pre väčšinu Banskobystrického, Trenčianskeho a Prešovského kraja.


So snežením treba rátať najmä v Prešovskom a Žilinskom kraji, ale aj vo väčšine Košického kraja. Výstraha prvého stupňa platí aj pre okresy Brezno a Revúca. Napadnúť môže podľa SHMÚ v týchto lokalitách aj desať až 15 centimetrov nového snehu.


Snehové jazyky a záveje sa môžu tvoriť najmä na severe a východe Slovenska.

Pre viaceré okresy Košického a Prešovského kraja platí zároveň výstraha pred vetrom. Ojedinele môže dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 65 až 80 kilometrov za hodinu, v priemere až do 45 kilometrov za hodinu.

SHMÚ, výstrahy, počasie, mapa SR
Zdroj: SHMÚ
Domov
Zdieľať
Diskusia