Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
19. januára 2023 o 10:22
Čas čítania 0:34

Zelená kométa sa približuje k Zemi, čoskoro ju uvidíš voľným okom aj zo Slovenska

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ideálne podmienky na pozorovanie zelenej kométy by mali byť koncom januára, keď bude menej mesačného svitu.

Zelenú kométu sa v stredu podarilo odfotografovať z planiny neďaleko obce Drebber na severe Nemecka. Najbližšie k Slnku v tzv. perihéliu bola 12. januára, najbližšie k Zemi v tzv. perigeu bude 1. februára. Priblíži sa do vzdialenosti 42 miliónov kilometrov, čo je tretina vzdialenosti Zeme od Slnka.

Pri ideálnych podmienkach by sme ju mohli pozorovať aj voľným okom. Tie by mali byť koncom januára, keď bude menej mesačného svitu.


Z našej planéty sa naposledy dala pozorovať pred 50 000 rokmi. Pri nemeckej obci Drebber v Dolnom Sasku sa teraz kométu podarilo zachytiť teleobjektívom s veľkou clonou a dlhou expozíciou, pričom fotoaparát bol namierený na sever.


Nazeleno svietiaci chvost kométy, podľa ktorého získala meno, má 50 000 kilometrov. Podľa Nemeckého centra pre letectvo a kozmonautiku ho vytvárajú prachovo-plynové častice pôsobením Slnka.

Kométu prvýkrát spozorovali vlani americkí astronómovia v Kalifornii pomocou širokouhlej prieskumnej kamery v Zwicky Transient Facility.

zelená kometa
Zdroj: Wikimedia Commons/Raysastrophotograhy/volně k užití
Domov
Zdieľať
Diskusia