Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
16. januára 2023, 18:24
Čas čítania 0:54

Zastavil sa rast cien bytov. V Bratislave sa ich predalo najmenej za posledných 15 rokov, ale ceny sú stále astronomické

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Po niekoľkých rokoch, keď ceny rástli z roka na rok dvojciferne, prišlo ochladenie.

Rast cien bytov sa zastavil. Analýza spoločnosti Bencont Investments sa zamerala na trh novostavieb v Bratislave. V roku 2022 sa v bratislavských novostavbách predalo 1 519 bytov, čo je najmenej od krízového roku 2008.

Hoci predaj v prvom polroku bol relatívne silný a predalo sa počas neho viac ako 1 000 bytov v novostavbách, v druhej polovici roka predaj ochladol a nepredalo sa ani 500 bytov.

V medziročnom porovnaní priemerná cena voľných bytov vzrástla o 15,2 %, od druhej polovice roka však stagnuje na úrovni okolo 4 900 eur za štvorcový meter. Počas minulého roka sa zvýšila aj ponuka voľných bytov z 2 702 na 3 209 bytov v rámci 75 projektov, čo predstavuje nárast o 33 %.

Vývoj na trhu novostavieb v Bratislave.
Vývoj na trhu novostavieb v Bratislave. Zdroj: Bencont Investments

Nejde len o zníženie v Bratislave

Priemerná cena bytu v bratislavskej novostavbe sa pohybuje na úrovni 296 000 eur vrátane DPH. Najvyššia priemerná cena bytov v bratislavských novostavbách je v Starom Meste, kde dosahuje úroveň až 512 000 eur.

Spoločnosť Bencont ďalej vo svojej správe uvádza, že ide o globálne zníženie dopytu po nehnuteľnostiach a netýka sa teda len Bratislavy. 

Analýza spoločnosti ďalej predpovedá, že realitný trh v roku 2023 sa bude s najväčšou pravdepodobnosťou niesť v podobnom duchu ako druhá polovica roka 2022. Dokonca predpokladá aj pokles cien nehnuteľností v niektorých lokalitách. Pokles by sa však nemal dotknúť Bratislavy, keďže tunajší realitný trh dlhodobo bojuje s nedostatkom bytov v ponuke.  

Domov
Zdieľať
Diskusia