Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
14. januára 2023, 13:53
Čas čítania 0:45

Na ďalšej dovolenke v Chorvátsku už zaplatíš len eurami, končí sa prechodné obdobie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Duálny obeh kuny a eura doteraz uľahčoval výmenu bankoviek a mincí.

V sobotu sa v Chorvátsku končí prechodné obdobie, keď sa po zavedení eura 1. januára dalo v hotovosti platiť aj starou menou – kunami. 


Duálny obeh kuny a eura mal uľahčiť výmenu bankoviek a mincí. Kurz zafixovali na 7,5345 kuny za jedno euro. Maloobchodníkom a poskytovateľom služieb Chorvátska národná banka (HNB) odporučila, aby výdavky drobných robili v eurách, aj keď zákazníci platili v kunách. K 31. decembru 2022 z obehu stiahli 55 percent pôvodných bankoviek a tretinu mincí.


Zhruba 4 000 bankomatov v Chorvátsku v súčasnosti vydáva väčšinou bankovky v hodnote 10 a 20 eur, od 1. apríla sa to postupne rozšíri aj na vyššie nominálne hodnoty v závislosti od odhadov bánk a obchodnej politiky, uviedla Chorvátska banková asociácia.

Hotovosť v kunách bude od 15. januára bezplatne vymieňať Chorvátska poštová banka a Finančná agentúra až do 31. decembra 2023. Od 1. januára 2024 bude bezplatne vymieňať hotovosť v kunách už iba HNB. 


Duálne zobrazovanie cien potrvá do konca roka 2023, aby sa uľahčilo prispôsobenie cenám v novej mene. Národná mena kuna bola v obehu od roku 1994. Po vstupe Chorvátska má eurozóna 20 členov, predtým sa naposledy rozšírila o Litvu v roku 2015.

Domov
Zdieľať
Diskusia