Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktória Ševelová
13. januára 2023, 18:57
Čas čítania 0:36

Maďarsko bojuje s rekordne najvyššou infláciou za posledných 27 rokov. Potraviny už zdraželi o takmer 45 %

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Napriek rýchlemu nárastu cien však inflácia bola miernejšia, ako očakávali ekonómovia.

Spotrebiteľské ceny v Maďarsku pokračovali v závere minulého roka v zrýchľovaní tempa rastu, pričom miera inflácie dosiahla najvyššiu úroveň za takmer 27 rokov. Výrazne sa pod to podpísal rast cien energií a palív, ktorý dosiahol viac než 55 %, ale aj potravín, pri ktorých sa ceny zvýšili o takmer 45 %. Uviedol to v piatok maďarský štatistický úrad.


Spotrebiteľské ceny v Maďarsku vzrástli v decembri medziročne o 24,5 % oproti 22,1 % rastu v predchádzajúcom mesiaci. Decembrová miera inflácie je tak najvyššia od marca 1996.

Ceny potravín narástli až o 44,8 percenta

Ceny elektrickej energie, plynu a pohonných látok vzrástli v poslednom mesiaci 2022 oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka o 55,5 % a ceny potravín o 44,8 %. Tie ovplyvnil rast cien veľkého počtu položiek, najmä chleba, vajec, mlieka, syrov, masla a ďalších mliečnych produktov.


Napriek zrýchleniu tempa rastu spotrebiteľských cien však bola inflácia miernejšia, než očakávali ekonómovia. Tí počítali so zrýchlením miery inflácie až na 26 %.

Domov
Zdieľať
Diskusia