Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
12. januára 2023 o 21:02
Čas čítania 0:54

Ruský vojak spoznal prísny trest za to, že odmietol ísť bojovať na Ukrajinu. Za mrežami bude musieť stráviť najbližšie roky

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ruský vojak spoznal trest za to, že odmietol ísť bojovať na Ukrajinu. Dostal dlhé roky za mrežami.

Ruský súd uložil päťročný väzenský trest 24-ročnému profesionálnemu vojakovi za to, že odmietol bojovať na Ukrajine. Oznámili to vo štvrtok ruské úrady.


Vojak, ktorý sa „odmietol zúčastniť na špeciálnej vojenskej operácii“, sa vlani v máji nenahlásil do služby. Polícia vojaka menom Marseľ Kandarov vypátrala v septembri. 


Ruský vojenský tribunál uviedol, že Kandarova odsúdil na päť rokov väzenia za to, že sa viac ako mesiac vyhýbal vojenskej službe. Prezident Vladimir Putin nariadil v septembri mobilizáciu 300 000 mužov, aby bolo možné posilniť ruskú armádu na Ukrajine. Bola to prvá mobilizácia v Rusku od čias druhej svetovej vojny.

Vojna na Ukrajine. Ilustračná fotografia.
Vojna na Ukrajine. Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP Photo/Emilio Morenatti

Za hádku s dôstojníkom viac ako päť rokov väzenia

V dôsledku mobilizácie z Ruska odišiel vysoký počet mužov v povolávacom veku, z ktorých mnohí ušli do susedných krajín, napríklad Arménska, Gruzínska alebo Kazachstanu. Podľa kritikov mali mnohí muži povolaní v rámci mobilizácie len sotva nejaké bojové skúsenosti a pred odvedením na front boli málo vycvičení.


Agentúra TASS v stredu informovala, že ruský vojenský tribunál odsúdil na päť rokov a šesť mesiacov väzenia aj ruského vojaka, ktorý sa dostal do sporu s dôstojníkom. Odsúdený muž údajne vyjadril nespokojnosť s výcvikom mužov mobilizovaných mimo Moskvy a následne dôstojníkovi fúkol do tváre cigaretový dym, čo medzi mužmi vyvolalo potýčku.


Video z ich hádky začalo kolovať na internete a zachytáva, ako sa odsúdený vojak sťažuje na chabý výcvik, pričom používa vulgarizmy a vojenské cvičenie nazýva „imitáciou“.

Domov
Zdieľať
Diskusia