Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
12. januára 2023, 15:34
Čas čítania 1:05

Vo Vatikáne to bolo napäté. Nová kniha odhaľuje, ako sa pápež František snažil držať konzervatívca Benedikta XVI. pod kontrolou

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Gänswein uviedol, že z niektorých Františkových rozhodnutí Benedikta XVI. „bolelo srdce“.

Len týždeň po pohrebe pápeža Benedikta XVI. vyšla kniha jeho osobného tajomníka, nemeckého arcibiskupa Georga Gänsweina. Memoáre s názvom Nič než pravda. Môj život po boku Benedikta XVI. odhaľujú detaily napätia medzi zosnulým emeritným pápežom a jeho liberálnejším nástupcom pápežom Františkom.


Gänswein vo svojej knihe približuje súkromné rozhovory s oboma pápežmi a mapuje vzostup Benedikta XVI. ešte ako nemeckého kardinála Josepha Ratzingera k moci, ako aj desať rokov, ktoré strávil na dôchodku po svojej rezignácii v roku 2013.


Vatikán na vydanie knihy oficiálne nereagoval, ale František si v pondelok zavolal Gänsweina na súkromné stretnutie – po niekoľkých dňoch, počas ktorých 66-ročný Gänswein poskytoval médiám rozhovory súvisiace s vydaním memoárov.

V jednom z týchto interview uviedol, že Benedikta XVI. „bolelo srdce“, keď František fakticky zrušil rozhodnutie svojho predchodcu zmierniť obmedzenia týkajúce sa používania tradičnej latinskej omše.

Na archívnej snímke z 25. mája 2019 prefekt Pápežského domu arcibiskup Georg Gänswein a pápež František prichádzajú na generálnu audienciu s veriacimi z taliansko-albánskej diecézy vo Vatikáne.
Na archívnej snímke z 25. mája 2019 prefekt Pápežského domu arcibiskup Georg Gänswein a pápež František prichádzajú na generálnu audienciu s veriacimi z taliansko-albánskej diecézy vo Vatikáne. Zdroj: TASR/AP

Do smrti zostával konzervatívcom

Benedikt XVI. bol až do svojej smrti predstaviteľom konzervatívneho krídla katolíckej cirkvi, ktoré považuje Františka za príliš liberálneho. Benedikt XVI. zomrel vlani 31. decembra vo veku 95 rokov vo Vatikáne. Gänswein bol po Ratzingerovom boku od roku 2003 a počas jeho posledných rokov, ktoré emeritný pápež prežil vo vatikánskom kláštore, bol jeho komorníkom.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Vo svojej novej knihe Gänswein opisuje Benediktove rozpaky nad niektorými Františkovými rozhodnutiami, ako aj Františkove zjavné pokusy udržať svojho predchodcu pod kontrolou. Benedikt XVI. po svojej rezignácii prisľúbil, že bude žiť „ukrytý pred svetom“, ale tento sľub porušil a vyjadril sa k niekoľkým citlivým otázkam.


Poslednou kvapkou bola kniha o kňazskom celibáte z roku 2020, ktorej je Benedikt XVI. spoluautorom. Podľa agentúry AFP išlo o katastrofu, čo sa týka vzťahov cirkvi s verejnosťou, a František z toho čiastočne obvinil svojho predchodcu, tvrdí Gänswein.

Nemecký arcibiskup Georg Gänswein, osobný tajomník emeritného pápeža Benedikta XVI., kráča okolo vystaveného tela zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne.
Nemecký arcibiskup Georg Gänswein, osobný tajomník emeritného pápeža Benedikta XVI., kráča okolo vystaveného tela zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia