Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
12. januára 2023 o 14:08
Čas čítania 0:55

Nehladkajte jelene, varujú príliš odvážnych Slovákov ochranári. Prikrmovaním ich dokonca môžeš pripraviť o život

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Mnohé zvieratá sa do intravilánov obcí vyberajú za potravou a istotou. Už tam sa podľa ochranárov rodí problém so stratou plachosti. Prikrmovaním ho však ľudia ešte zhoršujú. Ochranári varujú aj pred hladkaním a fotografovaním.

Ochranári apelujú na návštevníkov Tatranského národného parku, aby nekŕmili a nehladkali divú zver. Správa TANAP-u upozorňuje, že tak dokážu zvieratám spôsobiť veľké problémy, tie v niektorých prípadoch môžu prísť dokonca o život.


„Každý prikrmovač z radov domácich obyvateľov či návštevníkov Tatier prispieva k tomu, že divé zvieratá nebudú schopné samostatne fungovať vo voľnej prírode. Tieto jedince končia v lepšom prípade vo zvernici, v horšom prípade prichádzajú o život. Ak sa zver začne v intraviláne správať agresívne, pracovníci Správy TANAP-u musia zasiahnuť radikálne,“ ozrejmili ochranári.


Lepšie v tejto súvislosti dopadol zhruba štvorročný synantropný jeleň, ktorého sa nedávno podarilo odchytiť v Dolnom Smokovci vo Vysokých Tatrách. V časti Pod lesom ho ochranári v spolupráci s veterinárom uspali a previezli do zvernice v inej časti národného parku.

„V súčasnosti je už vo forme a pochutil si na senáži. Bude sa mať dobre, no vo voľnej prírode by sa mal ešte lepšie,“ skonštatovala Správa TANAP-u.

Na snímke sa jeleň pasie na lúke neďaleko parkoviska pri liečebnom dome v centre Tatranskej Polianky vo Vysokých Tatrách.
Na snímke sa jeleň pasie na lúke neďaleko parkoviska pri liečebnom dome v centre Tatranskej Polianky vo Vysokých Tatrách. Zdroj: TASR/Oliver Ondráš


Mnohé zvieratá sa do intravilánov obcí vyberajú za potravou a istotou. Už tam sa podľa ochranárov rodí problém so stratou plachosti. Prikrmovaním ho však ľudia ešte zhoršujú. Správa TANAP-u preto všetkých vyzýva, aby neponúkali potravu zveri v intravilánoch osád ani v ich extravilánoch.

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

„Rovnako by domáci i návštevníci mali pre vlastné bezpečie pamätať na to, že sa k zvieratám so stratou prirodzenej plachosti treba správať ako k divej zveri. Na fotografie zblízka či hladkanie môžu jelene a jelenice zareagovať aj útokom,“ upozorňujú ochranári.

Domov
Zdieľať
Diskusia