Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
5. januára 2023, 14:33
Čas čítania 0:48

Moskovský patriarcha Kirill prekvapil výzvou pre Rusov a Ukrajincov: Prestaňte v týchto dňoch bojovať, idú Vianoce

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Prímerie má trvať od poludnia 6. januára do polnoci 7. januára.

Patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill vo štvrtok vyzval na prímerie na Ukrajine počas pravoslávnych Vianoc, ktoré sa v Rusku i na Ukrajine slávia v piatok. 

„Ja Kirill, patriarcha moskovský a celej Rusi, sa obraciam na všetky strany tohto zničujúceho konfliktu s výzvou na zastavenie bojov a vianočné prímerie od 6. januára 12.00 hodiny do 7. januára 00.00 hodiny, aby sa pravoslávni veriaci mohli zúčastniť na bohoslužbách na pravoslávny Štedrý večer a na sviatok Narodenia Pána,“ uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na oficiálnej webstránke Moskovského patriarchátu.


Sedemdesiatšesťročný patriarcha Kirill je dôležitým spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina vo vojne na Ukrajine. Udelil požehnanie ruským inváznym silám a počas trvania invázie, ktorá sa začala vlani vo februári, a počas bohoslužieb prezentoval protizápadné a protiukrajinské postoje. Sankcie naňho za podporu invázie uvalili Británia či Kanada.


Ruská pravoslávna cirkev stratila značný vplyv na Ukrajine po tom, čo Moskva v roku 2014 nezákonne anektovala Krymský polostrov. Rusko prišlo o mnohé ukrajinské farnosti v roku 2019, keď schizma podnietená anektovaním Krymu a podpora separatistov na východe Ukrajiny Moskovským patriarchátom viedli k vytvoreniu nového Kyjevského patriarchátu.


Rozhodnutie Kremľa zaútočiť 24. februára na Ukrajinu viedlo k tomu, že mnohí duchovní, ktorí boli dovtedy voči patriarchovi Kirillovi naďalej lojálni, sa od Moskvy odvrátili.

Domov
Zdieľať
Diskusia