Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Martin Adam Pavlík
4. januára 2023, 12:11
Čas čítania 1:08

Dopravný podnik zrušil Ukrajincom bezplatné cestovanie v Bratislave. Informoval však o tom iba na webových stránkach

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Dopravný podnik zrušil Ukrajincom bezplatné cestovanie v Bratislave. Informoval však o tom iba na webových stránkach
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

V električkách, autobusoch a trolejbusoch sa podobný oznam nenachádza.

Utečenci z Ukrajiny, ktorí na Slovensko pricestovali, aby utiekli pred vojnou, ktorú začalo 24. februára 2022 Rusko, už od 1. januára nemajú nárok na bezplatné cestovanie mestskou hromadnou dopravou v Bratislave.

Dopravný podnik (DPB) však vykonal zmeny takým spôsobom, že sa o tom cestujúci v podstate nemali ako dozvedieť. Upozornil na to denník Pravda. Síce DPB zverejnil zrušenie cestovania zadarmo pre Ukrajincov na svojej stránke ešte 19. decembra, oznam bol takisto zverejnený na stránke Bratislava pre Ukrajinu. V električkách, autobusoch a trolejbusoch sa však podobný oznam nenachádza.

Podľa zistení Pravdy Ukrajinci informáciu o zmenách podmienok cestovania nenájdu ani na informačných paneloch na zastávkach bratislavskej mestskej hromadnej dopravy. Väčšina z nich tak o zmene pravidiel zrejme netuší. Od nového roka im môžu revízori udeliť pokutu najmenej 49,90 eura. 

Výnimka na bezplatné cestovanie sa vzťahuje na ukrajinské deti vo veku do 18 rokov, respektíve na stredoškolákov (vrátane jednej sprevádzajúcej osoby). Je však potrebné, aby sa preukázali nielen dokladom o dočasnom útočisku, ale aj potvrdením o návšteve školy, a cestovať zdarma môžu iba počas školských dní, teda od pondelka do piatka.

Pravda oslovila DPB, ktorý sa vyjadril, že ponechať bezplatnú dopravu pre obyvateľov Ukrajiny aj naďalej nie je možné z dôvodu napätej rozpočtovej situácie, v ktorej sa samosprávy na Slovensku ocitli.

Dopravný podnik ďalej pripomenul, že informácie o zjednotení podmienok cestovania v rámci celého Slovenska boli dvojjazyčne publikované na webe DPB, webstránke IDS BK ako integrátora, webe Bratislava pre Ukrajinu, v Asistenčnom centre na Bottovej ulici a zverejnené boli tiež prostredníctvom tlačovej správy prostredníctvom komunikačnej aplikácie Telegram.

„DPB v najbližších dňoch zverejní informáciu aj na zastávkach a priamo vo vozidlách, a to v záujme ešte väčšej informovanosti. Pre krátkosť času od úpravy pravidiel koncom roka to nebolo technicky možné,“ uzavrel tému hovorca dopravného podniku.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: tasr
Domov
Zdieľať
Diskusia