Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
31. decembra 2022, 10:47
Čas čítania 1:01

Zomrel emeritný pápež Benedikt XVI. Pohreb sa uskutoční 5. januára 2023

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Mal 95 rokov.

Emeritná hlava rímskokatolíckej cirkvi Benedikt XVI. zomrel vo veku 95 rokov, uvádza BBC. O jeho zlom zdravotnom stave a hospitalizácii nedávno informoval pápež František. Pohreb sa bude konať budúci štvrtok 5. januára 2023. Pohrebnú omšu na vatikánskom Námestí sv. Petra bude celebrovať jeho nástupca pápež František, oznámil Vatikán.

Emeritný pápež cirkev viedol od roku 2005 do roku 2013, keď na jeho miesto nastúpil pápež František. Benedikt XVI. bol prvý pápež, ktorý abdikoval, od čias Gregora XII. Ten z úradu hlavy katolíckej cirkvi odstúpil v roku 1415.

Benedikt XVI. svoj odchod odôvodnil tým, že pre pokročilý vek nemá silu na vykonávanie svojej pozície. Jeho vzťah k pápežovi Františkovi a oznámenie o odchode z úradu hlavy rímskokatolíckej cirkvi spracovali filmári v dráme The Two Popes. 

Vo filme si pápeža Františka zahral Jonathan Pryce a Benedikta XVI. stvárnil Anthony Hopkins. Obidvaja herci boli v roku 2020 nominovaní na Oscara.

Benedikt XVI.
Zdroj: TASR/Tomáš Halász

Vyjadrenie premiéra a prezidentky

Dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger poďakoval emeritnému pápežovi Benediktovi XVI. za jeho službu a obetu cirkvi. Na zosnulého emeritného pápeža si zaspomínala aj prezidentka Zuzana Čaputová.


„Joseph Ratzinger sa po zrieknutí svojho úradu utiahol do ústrania a svoj čas venoval čítaniu a modlitbe. Tí, ktorí sa s ním stretli aj osobne, vyzdvihujú inteligenciu a schopnosť Benedikta XVI. viesť nezaujato diskusiu aj s názornými oponentmi,“ povedala hlava štátu.

14. septembra 2021, 21:47 Čas čítania 4:14 Boli sme s pápežom na Luníku IX: Z bytovky sa ozýval Rytmusov Cigánsky sen, z vlajok Vatikánu mali futbalovú bránku Boli sme s pápežom na Luníku IX: Z bytovky sa ozýval Rytmusov Cigánsky sen, z vlajok Vatikánu mali futbalovú bránku

Poukázala na to, že i keď počas svojho pontifikátu nenavštívil Slovensko, v roku 1992 ešte ako kardinál odslúžil svätú omšu v bratislavskom Dóme sv. Martina. „V Benediktovi XVI. strácame významného teológa a dôležitú duchovnú osobnosť katolíkov na celom svete,“ dodala Čaputová.

Domov
Zdieľať
Diskusia