Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tereza Patočková
31. decembra 2022, 8:22
Čas čítania 0:40

Židia by mali z Ruska odísť, kým ešte môžu. História sa môže opakovať, tvrdí vrchný rabín v exile

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
 Židia by mali z Ruska odísť, kým ešte môžu. História sa môže opakovať, tvrdí vrchný rabín v exile
Zdroj: Pixabay/Mabatel

V súčasnosti zostáva v Ruskej federácii iba asi 165 000 Židov z celkového počtu 145 miliónov obyvateľov.

Moskovský vrchný rabín v exile hovorí, že Židia by mali opustiť Rusko, kým ešte môžu, teda než sa stanú obetnými baránkami za ťažkosti spôsobené vojnou na Ukrajine. Informoval o tom Guardian.


„Keď sa pozrieme späť do ruskej histórie, kedykoľvek bol politický systém v nebezpečenstve, videli ste, ako sa vláda snaží presmerovať hnev a nespokojnosť más na židovskú komunitu,“ povedal Pinchas Goldschmidt denníku Guardian.

 
„Videli sme to v cárskych dobách aj na konci stalinského režimu. Sme svedkami rastúceho antisemitizmu, zatiaľ čo Rusko sa vracia k novému druhu Sovietskeho zväzu a krok za krokom sa opäť sťahuje železná opona. Preto si myslím, že najlepšou možnosťou pre ruských Židov je odísť,“ dodal.

V súčasnosti zostáva v Ruskej federácii iba asi 165 000 Židov z celkového počtu 145 miliónov obyvateľov. Goldschmidt uviedol, že podľa jeho názoru od začiatku vojny odišlo alebo sa chystá odísť 25 až 30 percent tých, čo zostali, hoci z Moskvy teraz lieta len málo letov a cena letu do Tel Avivu sa štvornásobne zvýšila na približne 2 000 dolárov.

Domov
Zdieľať
Diskusia