Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radim Šlechta
27. decembra 2022, 19:24
Čas čítania 1:05

Vedci varujú pred ohňostrojmi: Púšťame do ovzdušia toxickú sprchu pre nás aj pre prírodu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Vedci varujú pred ohňostrojmi: Púšťame do ovzdušia toxickú sprchu pre nás aj pre prírodu
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Vedci z Akadémie vied Českej republiky varujú pred nebezpečenstvom ohňostrojov.

Akadémia vied Českej republiky varuje pred silvestrovskými oslavami. Tie si časť ľudí nedokáže predstaviť bez farebných ohňostrojov. Vedci však upozorňujú, že ide o toxickú sprchu pre človeka aj pre životné prostredie. Ročne sa podľa AV ČR dostane do ovzdušia alarmujúce množstvo škodlivín. Vedci o tom informujú na svojich stránkach.

„Ohňostrojový smog predstavuje veľmi podivnú zmes zlúčenín s veľkým zdravotným rizikom, ktorá by sa inak v ovzduší vôbec nemohla vyskytovať,“ hovorí Petr Klusoň z Ústavu chemických procesov AV ČR. „Keby také množstvo nebezpečných látok vypúšťal priemyselný podnik, čelil by súdnemu konaniu a zavretiu. Ľudia však tento podivný mix jedov a karcinogénnych látok priamo vdychujú a o jeho nebezpečenstvách nemajú ani potuchy,“ dodal.

Chemikálie vsakujú do pôdy a putujú do vody 

Každý rok sa podľa vedeckých výpočtov uvoľní do ovzdušia približne 12,5 tony horčíka, 0,8 tony titánu a 12,2 tony rubídia. Dostáva sa tam však aj značné množstvo bária, ktoré sa používa na získanie efektu zelenej farby, a asi tona načerveno farbiaceho stroncia. Lenže okrem týchto prvkov rakety obsahujú aj fosfor, síru, zinok a ďalšie látky.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Vedci upozorňujú, že zvýšená koncentrácia týchto látok sa v ovzduší udrží ešte niekoľko dní po silvestrovských oslavách. Je však dôležité uvedomiť si, že následne putujú do vody a vsakujú do pôdy.

„Zvýšenie množstva olova v ovzduší pri ohňostroji býva až šesťdesiatnásobné oproti bežnému stavu. Táto skutočnosť poukazuje práve na veľký podiel nelegálnej pyrotechniky na európskom ohňostrojovom trhu,“ tvrdí Martin Pivokonský. Ľudia sú pri odpaľovaní rakiet vystavení aj vysokému množstvu karcinogénneho antimónu alebo zlúčeninám tália, ktoré patria medzi komplexné jedy. Prítomný je však aj arzén.

Problematika ohňostrojov sa podľa vedcov značne zanedbáva. Upozorňujú, že väčšie obmedzenia by boli viac než vhodné.

Domov
Zdieľať
Diskusia