Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
26. decembra 2022, 11:58
Čas čítania 1:08

Znížená DPH na gastro nepomôže všetkým, pomoc obíde množstvo podnikov. Začne platiť už 1. januára 2023

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Reštauráciám, bistrám, kaviarňam či barom má v budúcom roku do istej miery pomôcť nedávno prijatá znížená DPH, ktorá začne platiť od januára 2023.

Na Slovensku aktuálne podniká 21805 podnikateľských subjektov v reštauračnej oblasti, ktorým by od januára mohlo v podnikaní pomôcť zníženie DPH na desať percent. Od roku 2020 je počet spoločností v gastrosektore najvyšší, vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Dun & Bradstreet. Nižšia DPH je ale určená iba pre firmy s obsluhou a konzumáciou priamo v priestoroch podniku.


Z celkového počtu firiem je 10127 akciových spoločností a spoločností s ručením obmedzeným a 11678 živnostníkov.

„Napriek prírastku v počte podnikateľov platí, že gastrosektor je výrazne sužovaný už tretí rok po sebe. Vysoké ceny energií, surovín a ďalších vstupov núti podniky na jednej strane zvyšovať ceny, na druhej strane tým prichádzajú o zákazníkov, ktorí nechcú alebo nemôžu rast cien akceptovať. Pre niektoré podniky to môže mať fatálne následky,“ upozornila analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.


V gastrosektore zaniklo za posledné tri roky 2885 subjektov, z čoho väčšinu tvorili živnostníci. Štěpánová priblížila, že najviac subjektov, a to viac ako tretina zo všetkých, zaniklo v minulom roku.

5. mája 2024, 14:30 Čas čítania 4:59 Hokejový reprezentant Gajdoš pred MS v Česku: Kvôli hráčom z NHL makáme viac, sex pred zápasom je každého osobná vec (ROZHOVOR) Hokejový reprezentant Gajdoš pred MS v Česku: Kvôli hráčom z NHL makáme viac, sex pred zápasom je každého osobná vec (ROZHOVOR)

„Odhadujeme, že budúci rok bude pre gastropodniky rovnako negatívny, ako obdobie pandémie,“ uviedla Štěpánová. Zároveň však podotkla, že len v tomto roku na Slovensku vzniklo v reštauračnom biznise 710 nových živnostníkov a 508 firiem. V oboch prípadoch ale ide o najnižšie číslo od roku 2020.


Reštauráciám, bistrám, kaviarňam či barom má v budúcom roku do istej miery pomôcť práve nedávno prijatá znížená DPH, ktorá začne platiť od januára 2023.

Platiť bude pre podniky, ktoré podávajú jedlo a nápoje, no zároveň poskytujú obsluhu, či disponujú priestormi na konzumáciu či umývanie riadu. Znížená DPH v tomto prípade teda platí na poskytnutie služby. Ak gastropodnik podáva jedlo či nápoje, no neposkytuje ostatné spomenuté služby, znížená daň preň neplatí.

Správy z domova nájdeš na Refresheri na jednom mieste.
Domov
Zdieľať
Diskusia