Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
14. decembra 2022, 9:22
Čas čítania 0:40

Ceny benzínu na slovenských čerpacích staniciach klesli pod psychologickú hranicu. Sú najnižšie od začiatku roka

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Analytik J&T banky Stanislav Pánis očakáva, že pokles cien na čerpacích staniciach je len dočasný.

Vodiči na Slovensku majú dôvod na radosť, ceny pohonných hmôt klesali počas celého novembra 2022 a trend sa nezmenil ani v decembri. Na niektorých čerpacích staniciach už ceny benzínu klesli pod hranicu 1,5 eura za liter. Nafta momentálne stojí 1,6 eura za liter. 

Ceny pohonných látok, najmä v prípade nafty, napriek tomu narástli v medziročnom porovnaní aj viac ako o 50 %.

Analytik J&T banky Stanislav Pánis očakáva, že pokles cien na čerpacích staniciach je len dočasný.

„Hoci je situácia na ropnom trhu ťažšie čitateľná ako zvyčajne, predpokladáme, že aktuálne nízke ceny by sa nemali dlho udržať. To znamená, že aj ceny na Slovensku by mali ísť na vyššie úrovne. Predpokladáme, že dopyt po rope bude pomaly rásť aj v budúcom roku pri spomalení sa tempa rastu globálnej ekonomiky,“ predpovedá Pánis pre Refresher.

Na zvyšovanie cien ropy má v nadchádzajúcom roku vplývať hneď niekoľko faktorov. Oživenie leteckej dopravy, uvoľnenie prísnej protipandemickej politiky v Číne a tiež embargo uvalené na dovoz ruskej ropy a ropných produktov, ako aj cenový strop.

ceny benzínu
Zdroj: Refresher
Domov
Zdieľať
Diskusia