Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktória Ševelová
13. decembra 2022, 17:42
Čas čítania 0:55

Americkí fyzici ohlásili prelomový objav. Jadrová fúzia vyrobila viac energie, ako bolo potrebné na jej štart

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Doteraz sa to ešte v žiadnom experimente nepodarilo.

Fyzici skúmajú jadrovú fúziu a experimentujú s ňou už desaťročia, pretože v nej vidia potencionálny zdroj čistej neobmedzenej energie. Teraz ohlásili prekonanie veľkej prekážky. Z fúzneho experimentu vyprodukovali viac energie, ako doň bolo vložené. Ešte vždy existuje nejaký spôsob, ako môžeme prejsť fúznou energiou do domácností, tvrdia vedci. 

Experiment sa uskutočnil 5. decembra 2022 v Lawrence Livermore National Laboratory v Kalifornii. Jadrovú fúziu opísali ako „svätý grál“ výroby energie. Táto „fúzia“ uvoľňuje veľa energie a funguje tak, že dvojice svetelných atómov sa k sebe priťahujú. Je to presný opak jadrového štiepenia, pri ktorom sa ťažké atómy delia.

Čistejšia ako jadro

V jadrových elektrárňach sa v súčasnosti používa technológia štiepenia, ale pri tomto procese vzniká aj veľa odpadu, ktorý následne dlhý čas uvoľňuje žiarenie. Musí sa bezpečne skladovať, pretože môže byť nebezpečný.

3. mája 2024, 13:30 Čas čítania 1:59 Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec)

Naopak, jadrová fúzia produkuje len malé množstvo odpadu s krátkou životnosťou. Je pre nás dôležité, že tento proces neprodukuje žiadne emisie, a tak nijakým spôsobom neprispieva ku klimatickým zmenám. 

Doteraz sa ešte pri žiadnom experimente nepodarilo, že by vyprodukoval viac energie, ako bolo vložené. Tento experiment má hodnotu 3,5 miliardy dolárov. 

Späť
Zdieľať
Diskusia