Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
13. decembra 2022, 10:33
Čas čítania 0:39

Vo Vysokých Tatrách napadlo cez víkend pol metra snehu. Hrozí lavínové nebezpečenstvo, varuje záchranná služba

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Lavínové nebezpečenstvo hrozí predovšetkým na záveterných svahoch, kde je naviate väčšie množstvo nového snehu, uloženého vo forme snehových dosiek, vankúšov a prevejov.

Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, pretrváva vo vysokých polohách Západných, Vysokých aj Nízkych Tatier. V ostatných pohoriach a polohách je malá lavínová hrozba, prvý stupeň. Informoval o tom Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

„Lavínové nebezpečenstvo hrozí predovšetkým na záveterných svahoch, kde je naviate väčšie množstvo nového snehu, uloženého vo forme snehových dosiek, vankúšov a prevejov. Uvoľnenie lavíny je tu možné najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení,“ zhodnotil Kyzek.

Na horách v uplynulých dňoch pripadlo desať až 50 centimetrov nového snehu. Jeho rozmiestnenie je vplyvom vetra rozdielne. „Počas nedele 11. decembra fúkal silný vietor, ktorý dosahoval 40 metrov za sekundu. Sneh je často uložený až v pásme lesa alebo v rôznych depresiách, pod stenami, sedlami a podobne,“ dodal Kyzek.

Od pondelka 12. decembra sa nad územím Slovenska udržuje výbežok veľmi studeného vzduchu. Teploty na horách klesli pod mínus desať, vo vysokých polohách Tatier pod mínus 15 stupňov Celzia. Silné ochladenie bude mať podľa Kyzeka negatívny vplyv na stabilitu snehovej pokrývky.

Domov
Zdieľať
Diskusia