Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
12. decembra 2022, 16:30
Čas čítania 3:36

Kalkulačka o páde vlády: O osude Hegerovej vlády rozhodnú dvaja poslanci

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pred utorkovým hlasovaním o vyslovení nedôvery vláde Eduarda Hegera sme pripravili podrobný prehľad.

Strana Richarda Sulíka sa s opozíciou pokúsi v utorok v parlamente odvolať vládu Eduarda Hegera. Predseda SaS uviedol 4 hlavné dôvody, pre ktoré s poslancami Hlasu-SD vyzbierali 30 podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze. 

Prečo chce SaS odvolať vládu:

Za dôvody na vyslovenie nedôvery vláde Eduarda Hegera označil Richard Sulík chaos, neschopnosť zorganizovať samých seba, nemohúcnosť OĽaNO odfiltrovať zlé nápady svojho lídra a ministra financií Igora Matoviča, neschopnosť prijímať veci včas a riadnym legislatívnym procesom či dešpekt voči pravidlám. Kritizoval aj množstvo zákonov schválených v skrátenom legislatívnom konaní.

Sulík tvrdí, že vo voľbách v roku 2020 si ľudia po niekoľkých rokoch korupcie a rozkrádania zvolili protikorupčné hnutie na čele s Matovičom, Smer-SD prišiel o hlas a bol na ceste do zabudnutia. Poukázal však na nárast preferencií Smeru-SD, z čoho viní Matoviča.

Kritiku adresoval Sulík aj premiérovi. Vyčítal mu, že počas letnej vládnej krízy vraj nekonal. Tvrdí, že po odchode SaS z vlády sa kabinet utápa v chaose a občania sú frustrovaní, lebo vláda sa zaoberá najmä sama sebou.

Tvrdí, že vláda sklamala aj v boji s korupciou. Podotkol, že ani po takmer troch rokoch nie je zrušený ani obmedzený paragraf 363 Trestného poriadku.

Sulík v úvode skonštatoval, že ak by sa podarilo vysloviť nedôveru kabinetu, mohla by sa riadne a zmysluplne rekonštruovať. „Vidíme viaceré možnosti, ktoré sú oveľa lepšie ako dnešná vláda a zároveň zabránia skoršiemu návratu Fica k moci. Jednou z nich je úradnícka vláda, prípadne rekonštruovaná vláda, ktorá získa novú väčšinu. My sa však do žiadnej vlády v tomto volebnom období nevrátime,“ povedal Sulík. 

V rozprave vystúpil aj premiér Eduard Heger, argumenty opozície na pád vlády odmietol. 

SaS pripomenul sľub zo septembra 2022. „Keď ste odchádzali z našej vlády, hoci sme vás žiadali neodísť, odchádzali ste s tým, že budete konštruktívna opozícia, a taktiež ste povedali, že nikdy našu vládu nepovalíte. Preto ma veľmi prekvapilo, keď ste minulý týždeň nielenže povedali, že budete hlasovať za nejaký pád vlády, ale že ste ho iniciovali,“ prihovoril sa poslancom SaS Heger.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

V súvislosti s kritikou obchádzania riadneho legislatívneho procesu Heger reagoval, že z vyše 100 návrhov prijatých v skrátenom legislatívnom konaní bolo 83 schválených počas pandémie, približne päť schválili v súvislosti s Ukrajinou a zvyšné boli energetické.

Poslanci budú v Národnej rade SR hlasovať 13. decembra o 11.00 h.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ktorí poslanci ešte nepovedali, ako chcú v utorok hlasovať.
  • Prečo vládu podporí Miroslav Kollár, ktorý koalíciu opustil medzi prvými kvôli Matovičovi.
  • Ako budú hlasovať tarabovci. 
  • Prečo bude kľúčové, ako zahlasuje poslanec Martin Borguľa, ktorý je obvinený z korupcie. 
Heger
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Za pád vlády je minimálne 74 poslancov

Všetci poslanci strany Hlas-SD, SaS a Smer-SD už deklarovali, že budú hlasovať za vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi. V prípade poslancov Sloboda a solidarita a Pellegriniho strany ide o logický krok, keďže spoločne predkladali návrh na túto mimoriadnu schôdzu do parlamentu. SaS má po odchode Martina Klusa vo svojom klube 20 poslancov. Strana Hlas má 11 poslancov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia