Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
12. decembra 2022, 9:16
Čas čítania 0:44

Fajčiari môžu znovu smútiť: cigarety by mali na Slovensku výrazne zdražovať, pretože štáty chcú zraziť spotrebu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Zvyšovanie cien sa má dotknúť aj iných tabakových výrobkov.

Európska únia chce proti fajčeniu bojovať razantnejším zvyšovaním dane. Cena za škatuľku cigariet by na Slovensku mohla stúpnuť o 1 euro. Zmena sa dotkne aj elektronických a bezdymových variantov tabakových výrobkov. Podľa TV Markíza uvažuje Európska komisia aj nad zdvojnásobením súčasnej úrovne zdanenia.

Európski zákonodarcovia zámer obhajujú s tým, že legislatíva o tabakových výrobkoch sa nemenila vyše 10 rokov. Drahé tabakové výrobky sú podľa Svetovej zdravotníckej organizácie účinným nástrojom na zníženie ich spotreby. Schváleniu bude predchádzať ešte rozsiahla technická diskusia medzi všetkými členskými krajinami.

Fajčenie, cigareta
Ilustračná fotografia. Zdroj: Facebook/Lê Tit

Hlavným cieľom Európskej komisie je zosúladiť daňové zaťaženie v rámci členských krajín, v ktorých by mala platiť minimálna spotrebná daň na všetky druhy tabakových výrobkov. 

Európska komisia chce určiť minimálnu spotrebnú daň. To znamená, že pokiaľ bude chcieť konkrétna krajina nastaviť vyššie spotrebné dane, môže tak urobiť.

3. novembra 2023, 14:30 Čas čítania 4:25 Čo sa deje s tvojím telom pri fajčení? Oxid uhoľnatý „vysáva“ kyslík z orgánov, v krvi ti koluje arzén aj kyanid Čo sa deje s tvojím telom pri fajčení? Oxid uhoľnatý „vysáva“ kyslík z orgánov, v krvi ti koluje arzén aj kyanid

Na Slovensku je dnes priemerná cena škatuľky cigariet 4,50 eura. Spotrebná daň predstavuje z tejto sumy takmer 2,70 eura. Keďže DPH je vo výške 75 centov, všetky náklady aj zisk sa zmestia do jedného eura. Podľa analytikov dnes prispievajú fajčiari do štátneho rozpočtu miliardu eur ročne. Rezort financií sa zatiaľ k revízii zdaňovania tabaku nevyjadril.

Domov
Zdieľať
Diskusia