Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová TASR
8. decembra 2022, 14:16
Čas čítania 0:48

SIS podľa špeciálneho prokurátora Lipšica rok a pol pracuje na brzdení trestných stíhaní. Nech ukáže dôkazy, odkazujú tajní

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Hlavným motívom podľa Lipšica bolo „pomôcť konkrétnym ľuďom, ktorí boli alebo sú podozriví alebo obvinení zo závažnej trestnej činnosti“.

Slovenská informačná služba podľa špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica rok a pol pracuje na zbrzdení trestných stíhaní vedúcich do najvyšších poschodí politiky a podnikateľského prostredia. Vyhlásil to v pléne Národnej rady SR počas diskusie o správe o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry.

Lipšic dodal, že podľa neho motívom tajnej služby nebolo škodiť ÚŠP. Hlavným motívom podľa neho bolo „pomôcť konkrétnym ľuďom, ktorí boli alebo sú podozriví alebo obvinení zo závažnej trestnej činnosti“, povedal.

SIS sa voči jeho tvrdeniam ohradila a vyzvala Lipšica, aby svoje tvrdenia dokázal. Hovorí o bezprecedentnom útoku predstaviteľa jedného štátneho orgánu na iný.

Podľa hovorkyne SIS Simony Svítkovej SIS nenesie žiadnu vinu na stave, v akom sa nachádzajú viaceré trestné konania podliehajúce dozorovej právomoci ÚŠP. „SIS nemá žiadne zákonné možnosti tieto konania brzdiť alebo inak ovplyvňovať,“ uzavrela vyhlásenie.

Lipšic má záujem o dobré vzťahy so SIS

Lipšic dnes zopakoval, že si za svojimi vyjadreniami stojí. V stanovisku, ktoré médiám poskytol, povedal: „Prokurátori ÚŠP aj ja osobne máme záujem na korektných vzťahoch so spravodajskou službou, v ktorej pôsobia aj mnohí čestní a odborne zdatní príslušníci.

Predpokladom dobrých vzťahov je však presvedčenie, že obidve naše inštitúcie sa pri svojej činnosti riadia výlučne zákonom a svojimi kompetenciami a, v neposlednom rade, že konajú vo verejnom záujme.“

Domov
Zdieľať
Diskusia