Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
8. decembra 2022, 9:23
Čas čítania 0:35

Viedol vraj „vojnu proti Bohu“. V Iráne popravili prvého demonštranta

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V súvislosti s demonštráciami už iránske súdy vyniesli 11 rozsudkov smrti.

V Iráne popravili muža odsúdeného za zločin, ktorý údajne spáchal počas protivládnych protestov. Ide o prvý trest smrti vykonaný v Iráne v súvislosti s demonštráciami.


O poprave odsúdeného muža informovala tlačová agentúra iránskej justície Mizan. Muž bol obvinený z blokovania ulice v Teheráne a úmyselného napadnutia príslušníka bezpečnostných síl mačetou. Verdikt vyniesol revolučný súd v Teheráne. Súd čelí kritike zo zahraničia za to, že rozhoduje za zatvorenými dverami.

Vojna voči Bohu

Popravený Iránec bol zatknutý 25. septembra a odsúdený 20. novembra za vedenie vojny voči Bohu. V súvislosti s demonštráciami už iránske súdy vyniesli 11 rozsudkov smrti. Päť osôb odsúdili na smrť za to, že počas pokračujúcej vlny protestov zabili člena provládnych milícií Basídž.


Iránom už takmer tri mesiace otriasajú protivládne protesty, ktoré bezpečnostné zložky tvrdo potláčajú. Demonštrácie vypukli po smrti Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela 16. septembra krátko po zatknutí teheránskou mravnostnou políciou za údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy.

Mahsa Amini Iran Asra Panahi protest Írán
Zdroj: Cemal Yurttas/dia images via Getty Images
Domov
Zdieľať
Diskusia