Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
7. decembra 2022 o 13:18
Čas čítania 0:53

AKTUÁLNE: Štát ide stavať 9 000 nájomných bytov. Či spĺňaš podmienky na pridelenie bývania, môžeš zistiť už na Vianoce

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nájomné byty budú určené na celoživotné bývanie a po prvých piatich rokoch by sa mala nájomná zmluva na čas určitý zmeniť na neurčitý čas.

Slovenská vláda v stredu odsúhlasila pilotné zmluvy s investormi BWSG a Kooperativa na zabezpečenie 9 000 nájomných bytov v hodnote približne 1,5 miliardy eur. Na tlačovej konferencii po rokovaní vlády o tom informoval predseda Národnej rady SR Boris Kollár.

„Bolo treba ustanoviť agentúru, bolo treba nájsť investorov a bolo treba s nimi podpísať takýto kontrakt,“ priblížil Kollár postup vlády po schválení príslušnej legislatívy. Možnosť nájomného bývania je podľa šéfa parlamentu v súčasnosti vzhľadom na rast cien nehnuteľností a úrokových sadzieb na hypotékach ešte dôležitejšia ako v uplynulom období.

vláda sr
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Vicepremiér pre legislatívu Štefan Holý pripomenul, že tento typ výstavby bytov nezaťažuje štátny rozpočet a štát v ňom vystupuje výlučne ako regulátor. Podľa Holého ide o pilotné zmluvy, po ktorých budú koncom januára alebo začiatkom februára nasledovať ďalšie.

Dodal, že do Vianoc by mala byť spustená webová stránka, na ktorej si záujemcovia môžu zistiť, či vyhovujú podmienkam na pridelenie nájomného bytu. Pre každý samosprávny kraj a pre každý zo štyroch typov bytov sú stanovené iné podmienky.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Nájomné byty budú určené na celoživotné bývanie a po prvých piatich rokoch by sa mala nájomná zmluva na čas určitý zmeniť na neurčitý čas. Podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka bol do kritérií na výber nájomníkov zahrnutý aj sociálny aspekt, aby niektoré kategórie rodín neboli vyradené. Zároveň bude časť bytov vyhradených pre vybrané skupiny ľudí, napríklad pre učiteľov.

Domov
Zdieľať
Diskusia