Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tomáš Šusták
2. decembra 2022, 9:21
Čas čítania 0:41

Lacné tankovanie v Maďarsku môže byť minulosťou, môžu zrušiť zastropovanie cien

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Cenové stropy v Maďarsku zaviedli v novembri 2021.

Štátom určený cenový strop na pohonné hmoty v Maďarsku môže byť od 1. januára 2023 minulosťou. Maďarská vláda uviedla, že ekonomické opatrenie zruší v prípade, ak dodávky ruskej ropy nebudú dostatočné alebo rafinéria Danube nebude v plnej prevádzke, upozorňuje portál tvnoviny.sk.

Umelo stanovená cena pohonných hmôt funguje u nášho južného suseda už od novembra 2021. Toto opatrenie spôsobilo, že ešte v polovici tohto roka sme v Maďarsku mohli natankovať za zhruba 1,26 eura a na jednej nádrži tak bolo možné ušetriť až desiatky eur.

Nával šoférov z okolitých krajín, bažiacich po lacnom tankovaní, spôsoboval nášmu susedovi výrazné problémy so zásobovaním palív.

Koncom mája 2022 sa preto maďarská vláda rozhodla zakázať tankovať vodičom, ktorí nemajú auto s maďarským evidenčným číslom. Situácia na maďarskom trhu sa stále zhoršovala aj napriek zákazu tankovania zahraničným vodičom. Čerpacie stanice preto museli prísť s ďalšími obmedzujúcimi opatreniami. Zaviedli denný limit na tankovanie a ceny zastropovali len pre fyzické osoby. 

Podobne postupujú aj v Poľsku, kde sa v dôsledku rekordného zdražovania vracajú k pôvodným hodnotám DPH za pohonné hmoty.  

Domov
Zdieľať
Diskusia