Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
29. novembra 2022, 8:23
Čas čítania 1:03

Líder poľskej vládnucej strany vyvolal protesty pred vlastným domom. Za nízku pôrodnosť podľa neho môžu ženy a alkohol

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Protest sa konal symbolicky na deň 104. výročia dňa, keď ženy získali hlasovacie práva v Poľsku.

Pred domom lídra poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczyňského sa v pondelok zišli demonštranti. Protestovali proti takmer úplnému zákazu interrupcií v Poľsku aj voči opatreniam, ktoré majú ženy odradzovať od umelého oplodnenia.


Hnev demonštrantov vyvolalo Kaczyňského nedávne vyjadrenie, že za nízku pôrodnosť v Poľsku môžu sčasti mladé ženy, ktoré pijú alkohol. Informuje o tom agentúra AP.
Protest organizovalo hnutie s názvom Celopoľský štrajk žien ako reakciu na Kaczyňského výrok. Protesty sa okrem Varšavy konali aj v niekoľkých ďalších mestách.


Kaczyňského tvrdenie zo začiatku novembra rozhnevalo mnoho ľudí. Napriek tomu boli pondelňajšie protesty v porovnaní s obrovskými minuloročnými demonštráciami oveľa menšie.


Kritici slobodného a bezdetného politika obviňujú, že nerozumie okolnostiam, ktoré v súčasnosti ženám sťažujú rozhodovanie o materstve.


Celopoľský štrajk žien tvrdí, že za nízku pôrodnosť v krajine môže veľa faktorov. Jedným z nich je takmer úplný zákaz interrupcií, nedostatočný prístup k vzdelaniu v sexuálnej výchove ako aj spôsob umelého oplodnenia. Hnutie zároveň poukazuje na vysokú infláciu, nedostatok dostupného bývania či centier dennej starostlivosti.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Protest sa konal symbolicky na deň 104. výročia dňa, keď ženy získali hlasovacie práva v Poľsku, ktoré tak v tomto smere patrilo k svetovým priekopníkom.
Samotný Kaczyňski na tlačovej konferencii pred začiatkom protestu uviedol, že nerozumie tomu, prečo sa má demonštrácia konať pred jeho domom, keďže on bol podľa jeho slov vždy zástancom úplnej rovnosti žien.

Domov
Zdieľať
Diskusia