Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tomáš Šusták
27. novembra 2022, 19:19
Čas čítania 0:56

Kedy máme očakávať benzín pod 1,60 €? Analytici vysvetľujú, prečo na slovenských pumpách rýchlo padá cena palív

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Rusko stráca pri momentálnych cenách ropy až miliardu dolárov týždenne.

Na Slovensku sa v dnešných dňoch tankuje lacnejšie ako na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Analytici z iniciatívy Dáta bez pátosu vo svojom príspevku vysvetľujú, aké dôvody k tomu viedli.

26. novembra 2022, 12:04 Čas čítania 0:41 Cena benzínu na Slovensku môže o chvíľu padnúť pod dlho nevidenú hranicu. Už teraz tankujeme najlacnejšie od začiatku vojny Cena benzínu na Slovensku môže o chvíľu padnúť pod dlho nevidenú hranicu. Už teraz tankujeme najlacnejšie od začiatku vojny

Ceny pohonných hmôt klesali celý november, čo sa pozitívne odrazilo na našich peňaženkách. Nafta momentálne stojí 1,75 eura, čo predstavuje pokles zo špičky o 20 centov. Benzín na slovenských čerpacích staniciach klesol dokonca na úroveň 1,62 eura, čo je najnižšia cena od začiatku vojny na Ukrajine.

Analytici hlásia, že čoskoro budeme tankovať benzín pod 1,60 eura za liter a naftu pod 1,70 eura za liter. Tieto hranice by sme podľa analytikov mohli podliezť v najbližších týždňoch. Rozdiel medzi cenou benzínu a nafty ostane značný, no bude sa postupom času zmenšovať. 

Pokles ceny ovplyvňujú dva faktory. Je to najmä posilňujúce euro a zníženie ceny ropy Ural na medzinárodných trhoch. 

Podľa slov analytika Stanislava Pánisa budú ceny pohonných látok počas roka 2023 stúpať.
Podľa slov analytika Stanislava Pánisa budú ceny pohonných látok počas roka 2023 stúpať. Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Ruské príjmy z ropy sú výrazne nižšie 

Cena ropy Ural je momentálne na úrovni 67 dolárov za barel, čo predstavuje pokles z tohtoročného maxima o 30 dolárov. Pokles odberu ruskej ropy v kombinácii s poklesom cien za barel spôsobuje Rusku výrazné výpadky príjmov. 

Ruský denný vývoz dosahuje objem od 5 do 6 miliónov barelov. Pokles príjmov oproti príjmom pri maxime je teda značných 150 miliónov dolárov denne. Týždenne to pre štátnu pokladnicu Ruskej federácie predstavuje stratu až miliardu dolárov. 

Ropa je však stále hlavný zdroj príjmov Ruska, pričom aktuálne na nej vedia zarobiť okolo 10 miliárd dolárov mesačne.

Domov
Zdieľať
Diskusia