Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
26. novembra 2022, 12:04
Čas čítania 0:41

Cena benzínu na Slovensku môže o chvíľu padnúť pod dlho nevidenú hranicu. Už teraz tankujeme najlacnejšie od začiatku vojny

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Cena benzínu by sa mohla dostať na úroveň spred vojny.

Slovenskí vodiči tankujú najlacnejší benzín od začiatku ruskej invázie na Ukrajine. Podľa analytika spoločnosti Finlord Borisa Tomčiaka je hlavnou príčinou pokles veľkoobchodných cien na celom európskom trhu.

„Ponuka nafty sa zvýšila, keďže sa obnovila produkcia vo francúzskych rafinériách a zároveň je miernejšia zima. Vďaka tomu je menšia spotreba vykurovacieho oleja,“ uviedol analytik pre tvnoviny.sk.

gas station, benzin, pumpa
Zdroj: Unsplash/Mehluli Hikwa

Klesá aj cena nafty, ktorá za tri týždne zlacnela o viac ako 20 centov. Aktuálne stojí 1,75 eura. „Máme tu zimné obdobie, keď je dopyt po energiách výrazne vyšší ako v iný čas v roku. Keď na trhu bude dostatok nafty, tak môžeme tankovať aj pod 1,70 eura za liter,“ myslí si analytik spoločnosti Fingo.sk František Burda.

Benzín na slovenských čerpacích staniciach klesol dokonca na úroveň 1,62 eura, čo je najnižšia cena od začiatku vojny na Ukrajine. František Burda očakáva, že vodiči benzínových vozidiel by sa teoreticky mohli dočkať aj predvojnových cien. „Pokiaľ na trh presiaknu informácie o možnej recesii, môžeme očakávať väčší pokles cien ropy na svetových trhoch. Následne cena benzínu bude pod hranicou 1,60 eura za liter,“ uvažuje analytik.

Domov
Zdieľať
Diskusia