Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík TASR
17. novembra 2022 o 10:06
Čas čítania 0:49

Biden spochybnil Zelenského tvrdenie o tom, že raketa, ktorá dopadla v Poľsku, bola vypálená Rusmi

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené
Biden spochybnil Zelenského tvrdenie o tom, že raketa, ktorá dopadla v Poľsku, bola vypálená Rusmi
Zdroj: REFRESHER/Ivan Koribanič

Bidenove slová potvrdil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ďalší predstavitelia vrátane poľských na základe vyšetrovania.

Americký prezident Joe Biden spochybnil vo štvrtok tvrdenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že raketa, ktorá v utorok dopadla v Poľsku a zabila dvoch ľudí, nebola ukrajinského pôvodu. TASR informácie prevzala od agentúry Reuters a stanice Sky News.

„To nie sú dôkazy,“ povedal Biden novinárom v Bielom dome po návrate z cesty do Ázie, keď sa ho spýtali na Zelenského vyjadrenia. Ukrajinský prezident ešte v utorok žiadal spojencov Kyjeva, aby sa s ním podelili o „všetky údaje“ v súvislosti s raketou, ktorá dopadla na územie Poľska. 

Silá, kam dopadla raketa.
Silá, kam dopadla raketa. Zdroj: REFRESHER/Ivan Koribanič


O deň neskôr tvrdil, že nemá pochybnosti o tom, že raketa bola odpálená Rusmi. Vyzval tiež, aby ukrajinským predstaviteľom umožnili prístup na miesto výbuchu.

Biden však jasne uviedol, že vzhľadom na trajektóriu rakety nie je pravdepodobné, že priletela z Ruska. Potvrdil to aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ďalší predstavitelia vrátane poľských na základe vyšetrovania.

Z neho vyplynulo, že do Poľska zrejme dopadla strela ukrajinskej protivzdušnej obrany, ktorá reagovala na ruské raketové útoky.

Výbuch v poľskej dedine Przewodów, asi šesť kilometrov od ukrajinskej hranice, vyvolal medzinárodný rozruch vzhľadom na obavy, že by mohlo ísť o ruský útok na územie NATO. Moskva zodpovednosť poprela s tým, že ruské sily túto raketu nevystrelili. Z obce Przewodów, kde zomreli dvaja Poliaci, sme priniesli aj reportáž.

Domov
Zdieľať
Diskusia