Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík TASR
17. novembra 2022, 10:06
Čas čítania 0:49

Biden spochybnil Zelenského tvrdenie o tom, že raketa, ktorá dopadla v Poľsku, bola vypálená Rusmi

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené
Biden spochybnil Zelenského tvrdenie o tom, že raketa, ktorá dopadla v Poľsku, bola vypálená Rusmi
Zdroj: REFRESHER/Ivan Koribanič

Bidenove slová potvrdil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ďalší predstavitelia vrátane poľských na základe vyšetrovania.

Americký prezident Joe Biden spochybnil vo štvrtok tvrdenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že raketa, ktorá v utorok dopadla v Poľsku a zabila dvoch ľudí, nebola ukrajinského pôvodu. TASR informácie prevzala od agentúry Reuters a stanice Sky News.

„To nie sú dôkazy,“ povedal Biden novinárom v Bielom dome po návrate z cesty do Ázie, keď sa ho spýtali na Zelenského vyjadrenia. Ukrajinský prezident ešte v utorok žiadal spojencov Kyjeva, aby sa s ním podelili o „všetky údaje“ v súvislosti s raketou, ktorá dopadla na územie Poľska. 

Silá, kam dopadla raketa.
Silá, kam dopadla raketa. Zdroj: REFRESHER/Ivan Koribanič


O deň neskôr tvrdil, že nemá pochybnosti o tom, že raketa bola odpálená Rusmi. Vyzval tiež, aby ukrajinským predstaviteľom umožnili prístup na miesto výbuchu.

Biden však jasne uviedol, že vzhľadom na trajektóriu rakety nie je pravdepodobné, že priletela z Ruska. Potvrdil to aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ďalší predstavitelia vrátane poľských na základe vyšetrovania.

Z neho vyplynulo, že do Poľska zrejme dopadla strela ukrajinskej protivzdušnej obrany, ktorá reagovala na ruské raketové útoky.

Výbuch v poľskej dedine Przewodów, asi šesť kilometrov od ukrajinskej hranice, vyvolal medzinárodný rozruch vzhľadom na obavy, že by mohlo ísť o ruský útok na územie NATO. Moskva zodpovednosť poprela s tým, že ruské sily túto raketu nevystrelili. Z obce Przewodów, kde zomreli dvaja Poliaci, sme priniesli aj reportáž.

Domov
Zdieľať
Diskusia