Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
10. novembra 2022, 15:11
Čas čítania 0:41

Colorado zlegalizovalo psychedelické huby. Využívať sa budú aj na lekárske účely

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Pacienti s PTSD, depresiou, úzkosťou a ďalšími duševnými problémami budú mať prístup k liečbe psilocybínom. Štúdie z posledných rokov naznačujú, že by táto látka mohla mať pozitívny vplyv na zdravie.

Colorado sa stalo druhým štátom v USA, kde je legálne konzumovať psychedelické huby. Stalo sa tak desať rokov po legalizovaní predaja a užívania marihuany. Informuje The Coloradu Sun.

Zástancovia legalizovania halucinogénnych húb to nazvali historickým momentom. Za dekriminalizáciu húb v krajine hlasovalo 51 percent ľudí.

Využitie v medicíne

Pacienti s posttraumatickou stresovou poruchou, depresiou, úzkosťou a ďalšími duševnými problémami budú mať prístup k liečbe psilocybínom. Štúdie z posledných rokov naznačujú, že by táto látka mohla mať pozitívny vplyv na zdravie.

Psilocybín je alkaloid, užívaný ako rekreačná droga. Vyvoláva pocit eufórie a podobne ako LSD skresľuje vnímanie. Vo svete sa táto látka používa už stovky rokov pri rôznych rituáloch.

Halucinogénne huby.
Halucinogénne huby. Zdroj: Wikimedia/shroom360

V Colorade na rozdiel od marihuany nebude povolená možnosť predaja psychedelických húb. Legalizácia umožní ľuďom starším ako 21 rokov pestovať a vytvárať štátom regulované centrá, kde by ľudia mohli kontrolovane konzumovať psilocybín. 

Užívanie psychedelických húb je podľa federálneho zákona nelegálne. Halucinogénne huby sú v USA nezákonné od roku 1970 a vo väčšine štátov je psilocybín klasifikovaný podobne ako heroín, pre ktorý v súčasnosti neexistuje žiadne lekárske použitie.

Anketa:
Si za to, aby sa halucinogénne huby dekriminalizovali aj na Slovensku? 
Áno.
Nie.
Nemám názor.
Áno.
88 %
Nie.
9 %
Nemám názor.
3 %
Domov
Zdieľať
Diskusia