Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič
17. novembra 2022, 12:30
Čas čítania 4:25

MS 2022 v Katare: Zápasy, časy, súpisky, ceny leteniek či ubytovania. Čo všetko by si mal vedieť pred štartom turnaja?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
MS 2022 v Katare: Zápasy, časy, súpisky, ceny leteniek či ubytovania. Čo všetko by si mal vedieť pred štartom turnaja?
Zdroj: Gettyimages/Eurasia Sport Images-Contributor

Majstrovstvá sveta v Katare sa začínajú už 20. novembra otváracím zápasom domáceho tímu proti Ekvádoru. V tomto článku nájdeš zoznam tých najdôležitejších informácií.

Blížiace sa MS 2022 v Katare polarizujú spoločnosť. Zatiaľ čo sa jedni tešia na vyvrcholenie 4-ročného cyklu a to najkrajšie, čo futbal ponúka, ďalší vnímajú kruté pozadie Kataru ako hostiteľskej krajiny. Podľa ľudskoprávnych organizácií, ako napríklad FairSquare, Human Rights Watch a Amnesty International, zomrelo k februáru 2021 pri práci súvisiacej s výstavbou štadiónov 6 500 pracovníkov.

Veľkú časť populácie Kataru tvoria prisťahovalci z východných krajín ako India, Bangladéš, Pakistan, Irán, Nepál a ďalšie. Katar začal pred výstavbou štadiónov v roku 2014 zvážať do krajiny ďalších pracovníkov z týchto krajín. Už od samého začiatku boli ľudské práva robotníkov hrubo porušované, píše Amnesty International. Zamestnávateľ im údajne zadržiaval platy aj niekoľko mesiacov, pracovali v extrémnych teplotných, ale aj časových podmienkach.

Množstvo klubov či futbalových federácií tieto skutočnosti odsudzuje a fankluby nemeckých celkov dokonca vyzývajú na bojkot celého turnaja. My sme sa na tému „moderného otroctva“ v Katare pozreli v článku, ktorý si môžeš prečítať tu.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

V Refresheri sa na spoločensky dôležité témy pozeráme aj kriticky. Rovnako nám nie sú ľahostajné ani nadchádzajúce MS 2022 v Katare, ktoré budeme počas celého turnaja monitorovať. Ak sa ti športová tvorba páči, pridaj sa do klubu REFRESHER+. Nielenže podporíš tvorbu kvalitného obsahu, ale takisto získaš aj neobmedzený prístup k prémiovému obsahu a množstvo ďalších výhod.

Tímy, skupiny a herný systém

Na MS 2022 v Katare sa zúčastní 32 krajín z 5 svetových konfederácií. Tie sú rozdelené v 8 skupinách (A – H) po 4 tímy. V rámci skupín odohrajú tímy zápasy systémom „každý s každým“. Diváci uvidia dokopy 48 zápasov, následne prejde turnaj do vyraďovacej fázy. Tam postúpia prvé dva tímy z každej skupiny, dokopy 16, a zvyšok vypadáva. Vyraďovacia fáza sa začne osemfinále.

ZLOŽENIE ZÁKLADNÝCH SKUPÍN NA MS 2022 V KATARE

A-skupina: Holandsko, Ekvádor, Senegal, Katar
B-skupina: Anglicko, USA, Irán, Wales
C-skupina: Poľsko, Argentína, Mexiko, Saudská Arábia
D-skupina: Francúzsko, Dánsko, Tunisko, Austrália
E-skupina: Nemecko, Španielsko, Kostarika, Japonsko
F-skupina: Chorvátsko, Belgicko, Kanada, Maroko
G-skupina: Švajčiarsko, Srbsko, Brazília, Kamerun
H-skupina: Portugalsko, Uruguaj, Ghana, Južná Kórea

Kedy a kde

MS 2022 v Katare sa začínajú otváracím zápasom A-skupiny 20. novembra, teda v nedeľu, o 17.00 h nášho času medzi domácim Katarom a Ekvádorom. Dobrou správou je, že všetky zápasy sú, čo sa času týka, pre Slovensko v pozerateľnom čase. Skupinové zápasy budú krajiny hrať o 11.00, 14.00, 17.00 a 20.00 h. Osemfinálové a štvrťfinálové zápasy zasa o 16.00 a 20.00 h. Semifinále odohrajú o 20.00 h a finálové stretnutie sa začne o 16.00 h. Spomedzi slovenských televízií má vysielacie práva zakúpené verejnoprávna RTVS.

1. mája 2024, 11:00 Čas čítania 2:11 SÚŤAŽ: Kúp si čokoládu a stretni futbalové hviezdy Neymara jr., Virgila van Dijka alebo Harryho Kanea. Takto sa zapojíš SÚŤAŽ: Kúp si čokoládu a stretni futbalové hviezdy Neymara jr., Virgila van Dijka alebo Harryho Kanea. Takto sa zapojíš

Atraktívna je vzdialenosť medzi jednotlivými štadiónmi. Hráči nebudú musieť cestovať viac ako 45 minút autobusom. Komfortné cestovanie bude dostupné aj pre fanúšikov priamo v Katare. Organizátori vybudovali sieť metra s celkovou dĺžkou 300 kilometrov. Súčasťou trasy je 100 staníc vrátane zastávok pri každom štadióne. Všetky štadióny sú plne klimatizované.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 124606 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia