Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad TASR
26. októbra 2022, 6:48
Čas čítania 1:17

Ministerstvo vnútra dostane nový nástroj, ktorým bude prečesávať profily Slovákov na sociálnych sieťach. Chce zamedziť tragédiám

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Rezort vnútra chce pomocou nového nástroja predchádzať tragickým udalostiam ako streľba na Zámockej.

Centrum boja proti hybridným hrozbám patriace pod rezort vnútra pripravuje spustenie analytického nástroja, ktorý bude podrobne monitorovať a spracovávať veľké množstvo dát a informácií zo zdrojov vykazujúcich známky radikalizácie, nenávistných prejavov a extrémizmu.

Cieľom je podľa ministerstva vnútra včas identifikovať zdroj a následne predchádzať tragickým udalostiam, ktoré traumatizujú celú spoločnosť.


„Sociálne siete sú plné nenávistných komentárov a objavujú sa aj komentáre, ktoré schvaľujú útok a podnecujú násilie. Akékoľvek schvaľovanie, ospravedlňovanie alebo podnecovanie k trestnému činu je trestné a páchateľovi hrozí desať rokov väzenia,“ uviedol minister vnútra Roman Mikulec.


Centrum pripravuje verejné obstarávanie na analytický nástroj, ktorý poskytne technické možnosti na monitoring a spracovanie obrovského množstva dát a identifikáciu hybridných hrozieb a okrem toho aj osôb, profilov, ktoré vykazujú známky radikalizácie.

16. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 5:42 Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD)

Centru sa podarilo zamedziť šíreniu útočníkovho manifestuCentrum podľa riaditeľa Daniela Mila plní viaceré úlohy v oblasti identifikovania, analýzy a riešenia hybridných hrozieb vrátane problematiky dezinformácií, ktorých cieľom je zvýšiť odolnosť štátnych inštitúcií a spoločnosti voči takýmto hrozbám. Identifikovalo napríklad výskyt manifestu vraha a prostredníctvom Rady pre mediálne služby dosiahlo jeho odstránenie z viacerých platforiem.


Rezort vnútra deklaruje, že spolu s políciou pracuje na nástrojoch na monitorovanie a odhaľovanie kriminálnych aktivít spojených so šírením extrémistického obsahu. V rovine trestnoprávneho postihu sa boju s extrémizmom venuje Národná kriminálna agentúra.

V rámci regionálnych odborov NAKA pôsobia operatívne oddelenia a oddelenia vyšetrovania špecializované na odhaľovanie a vyšetrovanie trestných činov extrémizmu a terorizmu.


Policajný zbor sa takisto snaží zvyšovať kapacity a neustále zvyšovať odbornú kvalifikáciu na odhaľovanie kriminálnych aktivít. Aj z tohto dôvodu prešla NAKA začiatkom roka reorganizáciou a vznikla protiteroristická centrála, do ktorej Policajný zbor naďalej prijíma vhodných adeptov.

Domov
Zdieľať
Diskusia