Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik
24. októbra 2022, 14:42
Čas čítania 1:12

Organizácie na podporu práv LGBTI+ ľudí vyzývajú politikov, aby vytvorili bezpečné prostredie pre queer osoby

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Do iniciatívy s názvom Ide nám o život sa zapojilo vyše 50 slovenských organizácií a občianskych združení.

Organizácie na podporu práv LGBTI+ vyzvali vládu a parlament, aby vytvorili  bezpečné prostredie pre život queer ľudí, ich rodín a detí, a zároveň ich zrovnoprávnili s celou spoločnosťou. 

Do iniciatívy s názvom Ide nám o život sa zapojilo vyše 50 slovenských organizácií a občianskych združení (LGBTI+ organizácie, organizácie venujúce sa ochrane ľudských práv a menšín, právnemu štátu, kultúre či ochrane životného prostredia). Súčasťou iniciatívy je súbor požiadaviek na zlepšenie situácie LGBTI+ ľudí na Slovensku.

„12. októbra vrah chladnokrvne popravil dvoch mojich blízkych a postrelil moju kamarátku. ,Previnili‘ sa len tým, že sa narodili ako LGBTI+ ľudia a že sedeli vonku na lavičke v centre hlavného mesta krajiny EÚ v 21. storočí,“ hovorí Roman Samotný, majiteľ podniku Tepláreň a hovorca iniciatívy. 

„Roky sme ako aktivisti pred tým varovali, robili sme všetko možné, čo je v našich silách, aby 

sme sa nedostali až do tohto bodu. Bolo nás však málo a nedokázali sme čeliť systematickej snahe veľkej časti spoločnosti, ktorá nás chce vymazať z verejného priestoru,“ hovorí Samotný.

26. marca 2024, 15:30 Čas čítania 2:13 Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom

„Teraz je to na nás všetkých: každý a každá z vás má hlas, ktorý musí byť počuť. Treba sa ozvať, ak útočia na menšiny. Odmietnuť nenávistné prejavy na internete aj v bežnom živote. Tlačiť na zodpovedných, aby konali,“ dodal Roman Samotný.

Politickým predstaviteľom iniciátori navrhujú takéto opatrenia:
1. prijatie zákona o životnom partnerstve vrátane možnosti osvojenia dieťaťa jedného z partnerov druhým partnerom;
2. zabezpečenie dôstojnej medicínskej tranzície pre transrodových ľudí bez vynútených sterilizácií a iných nevyžiadaných lekárskych zákrokov;
3. vymedzenie sa voči šíreniu nenávisti zo strany politikov a zavedenie disciplinárnej zodpovednosti za takéto výroky v parlamente;
4. konkrétne kroky na zefektívnenie činnosti orgánov činných v trestnom konaní pri stíhaní trestných činov z nenávisti a predchádzaní takýmto trestným činom;
5. systematická podpora vytvárania bezpečných priestorov a podporných služieb (školy a vzdelávacie inštitúcie, komunitné centrum v Bratislave a podpora služieb na celom Slovensku).
Domov
Zdieľať
Diskusia