Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Peter Vnuk
22. októbra 2022, 8:30
Čas čítania 1:37

Reprosústavy AQ Canto pre fajnšmekrov spájajú kvalitný zvuk s ekologicky priateľskou konštrukciou

Kategória:
Tech
Uložiť Uložené
Reprosústavy AQ Canto pre fajnšmekrov spájajú kvalitný zvuk s ekologicky priateľskou konštrukciou
Zdroj: AQ

Pri našej návšteve sídla AQ v moravskej Červenke sme mali možnosť spoznať na vlastné uši reprosústavy Canto od momentu výroby až do chvíle, keď ich zvukový prejav zabubnoval na našich ušných bubienkoch.

Spoločnosť Acoustique Quality založili v roku 1992 dvaja milovníci dobrého zvuku – Vladimír Sapara, ktorého zamestnanci familiárne oslovujú Láďa, a Karel Svoboda. K láske k audiu sa pridalo úspešné podnikanie a dnes vo svojej centrále rozširujú výrobu.

Postupy, ktoré vedú ku kvalite zvuku

Na AQ Show 2022 firma predstavila úplne nový rad reprosústav s názvom Canto. Z dlhoročnej činnosti vznikli skúsenosti, ktoré vyústili do reprodebny vyrábanej špecifickou technológiou ohýbania dreva viacerými smermi.

Pri správne namiešanom kokteile ohýbania, lisovania a spájania materiálov s minimálnym podielom lepidla a nulovým množstvom tmelu vznikajú debny, ktoré sú mimoriadne pevné, elegantné a po zapojení reproduktorov poskytujú svojmu majiteľovi špičkovú kvalitu zvuku.

Reprosústava AQ Canto 3.
Reprosústava AQ Canto 3. Zdroj: AQ

Ručne spájkované výhybky metódou „súčiastka na súčiastku“, extrémna presnosť pri spájaní jednotlivých dielov a úplná absencia vnútorných konektorových spojov prispievajú k vernejšej reprodukcii a dlhšej životnosti.

17. marca 2024, 12:30 Čas čítania 7:47 Bol som na slovenskej fetišistickej párty: na okázalé večierky plné erotiky sa chodia odviazať aj vrcholoví manažéri Bol som na slovenskej fetišistickej párty: na okázalé večierky plné erotiky sa chodia odviazať aj vrcholoví manažéri

Stĺpový model Canto 5 navyše využíva v spodnej časti pieskové komory, ktoré prípadnú rezonanciu, hlavne v basových pásmach, pohlcujú. O výšky sa stará 1" textilná kalota v alumíniovej horne.

Reprosústava Canto 5.
Reprosústava Canto 5. Zdroj: AQ

Na konštrukcii reprodebien tohto radu nás zaujali aj stredobasové meniče, ktoré využívajú hliníkové membrány s keramickým povrchom a 3D prelismi. To zabezpečuje, že je membrána mimoriadne ľahká a zároveň tuhá, čo vedie k jej rýchlemu presnému pohybu a absencii skreslenia, ktoré vzniká pri použití konvenčných materiálov.

Verný zvuk ruka v ruke s ekológiou

Udržateľnosť je jedna z vlastností sústav Canto, ktoré výrobca zdôrazňuje. Našťastie na tom, ako výsledná reprosústava hrá, zvýšený dôraz na ekológiu nezanechal žiadne následky.

Využitie náročnej technológie ohýbania bukovej preglejky nám umožnilo dosiahnuť zvuk, na aký by sme štandardne potrebovali veľký objem MDF (stredne hustá drevovláknitá doska – pozn. red.). Tá však okrem dreva obsahuje aj vysoké množstvo spájacieho a tmeliaceho materiálu, čomu sme sa chceli v prípade AQ Canto vyhnúť.

– V. Sapara

AQ Canto 5 v procese výroby
AQ Canto 5 v procese výroby Zdroj: AQ

Meniče, ktoré AQ používa v rade Canto, pochádzajú z Dánska a majú biely keramický povrch. Tvar dodávajú reprodebnám bočnice, ktoré sa 3D modelujú a špeciálne ohýbajú v Holešove v spoločnosti Czech Plywood. Tenké pláty bukového dreva vyťaženého v česko-slovenskom pohraničí sa pri vysokom tlaku a teplote lisujú do finálneho tvaru, ktorý dodáva debnám už spomínanú vysokú tuhosť.

Vladimír Sapara prednáša o materiáloch reprosústav Canto.
Vladimír Sapara prednáša o materiáloch reprosústav Canto. Zdroj: Peter Vnuk

Vďaka nej sa znižuje rezonancia pri reprodukcii, z čoho ťaží poslucháč, a príroda je iste vďačná za reprosústavy s nižšou hmotnosťou, čo znamená nižšiu spotrebu paliva pri ich preprave.

14. januára 2024, 12:30 Čas čítania 7:55 Slavomír vyrába sochy z vagín, chodia k nemu aj známe Slovenky. Jeho diela stoja tisícky eur (Reportáž) Slavomír vyrába sochy z vagín, chodia k nemu aj známe Slovenky. Jeho diela stoja tisícky eur (Reportáž)

Nielen reprosústavy Canto si môžeš vypočuť na vlastné uši v pobočkách AQ v Prahe a Červenke. Prípadne rovno objednať si ich môžeš na aq.cz, hifi-audio.cz a u vybraných partnerov. Rad Canto má dokonca aj vlastnú stránku aqcanto.cz.

Domov
Zdieľať
Diskusia