Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
19. októbra 2022, 15:05
Čas čítania 0:48

Zuzana Čaputová v Európskom parlamente odsúdila vraždu spred Teplárne: Bol to útok na každého na Slovensku

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Hlava štátu ocenila reakciu občianskej spoločnosti.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila s prejavom v Európskom parlamente v Štrasburgu. Vyjadrila sa k minulotýždňovému útoku zo Zámockej ulice, pri ktorej prišli o život dvaja queer ľudia. Plénum poslancov ubezpečila, že na Slovensku napriek nenávistnému zločinu nedominuje nenávisť.


Útok bol podľa nej v prenesenom zmysle útokom na každého človeka na Slovensku, „pretože zločiny z nenávisti sa vždy zameriavajú na samotnú podstatu našej spoločnosti“, povedala poslancom.

V súvislosti s množiacimi sa nenávistnými prejavmi upozornila na ohrozenie demokracie. „Nemohla som očakávať, že nedávna homofóbna vražda v uliciach Bratislavy nám túto prostú pravdu tak bolestne pripomenie,“ uviedla a privítala, že slovenská občianska spoločnosť tento útok okamžite a rozhodne odsúdila.

Zároveň však vyjadrila znepokojenie nad reakciami ľudí na sociálnych sieťach, na ktorých sa podľa nej vytvárajú názorové bubliny a prebieha polarizácia spoločnosti. „Zdá sa mi, že k sociálnym sieťam dnes pristupujeme podobne naivne ako k iným technologickým novinkám. Teda bez uplatňovania predbežnej opatrnosti.“ 

Zuzana Čaputová | Príhovor pred poslancami Európskeho parlamentu
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák


Prezidentka apelovala na politických lídrov, aby chránili demokraciu a bojovali za rovnováhu v Európe. Európsku úniu tiež pochválila za správne reakcie na pandemickú i bezpečnostnú krízu, ktorú vyvolalo Rusko inváziou na Ukrajinu. V súvislosti s pokračujúcou podporou Ukrajiny prezidentka zdôraznila dôležitosť jej európskej integrácie. „Verím, že raz bude realizovaná plnohodnotným členstvom,“ priblížila.

Domov
Zdieľať
Diskusia