Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
13. októbra 2022, 17:28
Čas čítania 1:33

SIS: Vykonali sme opatrenia, ktoré viedli k identifikácii strelca. Pokračujeme v monitorovaní situácie

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Slovenská informačná služba tvrdí, že naďalej vykonáva operatívnu činnosť.

Devätnásťročný strelec Juraj K. minimálne od augusta zverejňoval na svojom profile na Twitteri rôzne náznaky radikalizácie, niekoľko hodín pred útokom na LGBTI+ klub zverejnil extrémistický manifest. Refresher sa preto Slovenskej informačnej služby pýtal, či profil NTMA0315 evidovali alebo monitorovali. 

Účet NTMA0315 zároveň ako prvý v stredu informoval o útoku, približne desať minút pred políciou SR. „Necítim žiadnu ľútosť, nie je to smiešne?“ napísal.

Slovenská informačná služba tvrdí, že „v reakčnom čase prijala operatívne bezpečnostné opatrenia, ktoré viedli k identifikácii páchateľa, a postupovala v plnej súčinnosti s príslušnými útvarmi Policajného zboru“.

Streľba v Bratislave
Manifest. Zdroj: Refresher

Priamo neodpovedali na otázky, či monitorujú takéto dianie na Twitteri s cieľom preventívne zabrániť potenciálnym hrozbám. „V nadväznosti na vaše otázky v súčasnosti vykonáva ďalšiu s vecou súvisiacu spravodajskú činnosť s cieľom napomôcť príslušným útvarom Policajného zboru pri výkone jeho pôsobnosti,“ napísala SIS. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Slovenská informačná služba tvrdí, že o všetkých svojich bezpečnostných opatreniach realizovaných s týmto násilným činom extrémizmu bude podrobne informovať príslušné ústavné orgány štátu a následne verejnosť v súlade a v rozsahu ustanoveným zákonom.

Predseda vlády Eduard Heger ešte krátko popoludní vyhlásil, že sa stretne s riaditeľom SIS. „Dnes ešte nemám odpoveď,“ odpovedal Heger na otázku, prečo Slovenská informačná služba nezachytila radikalizáciu útočníka, aj keď nenávistné príspevky zdieľal niekoľko týždňov. 

Extrémistický manifest

Mladík na svojom profile niekoľko hodín pred streľbou pri LGBTI bare Tepláreň zverejnil viac ako 60-stranový manifest. V ňom sa opisuje ako chlapec zo Slovenska, narodený v roku 2003.

V rozsiahlom dokumente, ktorý redakcia Refresheru čítala, opisuje motiváciu, ktorá ho údajne viedla k streľbe. Manifest obsahuje sekcie, v ktorých autor incident označuje za „svoju operáciu“ a vinu za svetové problémy opakovane zvaľuje na židovskú komunitu spoločne s LGBTI komunitou. Hovorí o údajnej nevyhnutnosti „boja za bielu rasu“. 

Samotný profil na Twitteri obsahuje desiatky príspevkov, v ktorých majiteľ účtu celé mesiace vzdáva úctu pravicovým extrémistom či nacistickým pohlavárom. Zároveň jeho účet pôsobí tak, že sa na útok dlho pripravoval.

Naživo počas celého dňa sledujeme dianie v súvislosti so streľbou v Bratislave, pri ktorej zomreli dvaja mladí ľudia. Streľba sa odohrala pred LGBTI podnikom Tepláreň.

Mohlo by ťa zaujímať:
Strelcom zo Zámockej je pravdepodobne 19-ročný Juraj. O vražde dvoch ľudí informoval sám ako prvý na Twitteri.
Obavy, že sa streľba z Bratislavy zopakuje, sú na mieste, tvrdí expert. Útočník si po vraždách užíval pozornosť (Rozhovor).
FOTO: Boli sme na prvom pochode za Matúša a Juraja, ktorých zavraždil strelec v Teplárni.
Domov
Zdieľať
Diskusia