Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad TASR
12. októbra 2022, 7:43
Čas čítania 1:20

Biden: Putin sa totálne prepočítal, keď čakal, že ho Ukrajinci privítajú s otvorenou náručou. Hrozba armagedonu je stále veľká

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Americký prezident napriek tomu označil Putina za racionálneho aktéra.

Americký prezident Joe Biden sa domnieva, že jeho ruský náprotivok Vladimir Putin je racionálny aktér, ktorý sa však veľmi prepočítal, čo sa týka napadnutia Ukrajiny.


„Myslím si, že je racionálnym aktérom, ktorý sa však výrazne prepočítal,“ povedal šéf Bieleho domu v rozhovore pre spravodajskú stanicu CNN.


Biden minulý týždeň varoval, že svet aktuálne čelí najväčšej hrozbe armagedonu od kubánskej raketovej krízy z roku 1962. Americký prezident vyhlásil, že Putin podľa jeho slov nežartuje, keď hovorí o použití taktických jadrových, biologických či chemických zbraní.

10. októbra 2022, 12:30 Čas čítania 7:54 „Ukrajinskému vojakovi som rozbalil uterák na hlave a do rúk mi vypadol jeho mozog,“ vraví český medik Pavel na Ukrajine(Rozhovor) „Ukrajinskému vojakovi som rozbalil uterák na hlave a do rúk mi vypadol jeho mozog,“ vraví český medik Pavel na Ukrajine(Rozhovor)

Biden v rozhovore pre CNN prízvukoval, že hoci je presvedčený, že Putin je racionálny, podcenil odpor Ukrajincov voči invázii. „Domnievam sa, že si myslel, že ho privítajú s otvorenou náručou. Myslím si, že sa však totálne prepočítal,“ skonštatoval Biden.


Na otázku, či sa stretne so šéfom Kremľa na novembrovom summite krajín G20 na indonézskom ostrove Bali, Biden odpovedal, že na to nevidí dôvod. „Záležalo by konkrétne na tom, o čom by chcel hovoriť,“ povedal s tým, že ak by Putin chcel hovoriť o uväznenej americkej basketbalistke Brittney Grinerovej, bol by stretnutiu otvorený.


„Ale pozrite sa, konal brutálne,“ uviedol Biden. „Myslím si, že spáchal vojnové zločiny. A tak nie, nevidím dôvod na to, aby som sa s ním teraz stretol,“ dodal.

Biden, Putin
Zdroj: TASR/AP

Rusi zbombardovali už 30 % ukrajinskej energetickej infraštruktúryRuské raketové útoky od pondelka zasiahli približne 30 percent energetickej infraštruktúry Ukrajiny. V rozhovore pre americkú spravodajskú stanicu CNN to uviedol ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko.


Uviedol, že to je prvýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, čo sa Rusko „dramaticky zameralo“ na energetickú infraštruktúru. Jedným z dôvodov je podľa neho to, že ukrajinský export elektriny do Európy „pomáha európskym krajinám šetriť na ruskom plyne a uhlí“. Ukrajina sa podľa neho snaží rýchlo obnoviť pripojenie z iných zdrojov.


V pondelok ukrajinská vláda vyzvala obyvateľov, aby obmedzili spotrebu elektrickej energie. Na otázku, či Ukrajina získa dodatočnú energiu z Európy, Haluščenko odpovedal, že je to jedna z možností, ktoré sú na stole.

Minister takisto vyzval partnerov Kyjeva, aby Ukrajine poskytli systémy protivzdušnej ochrany, ktoré by jeho krajine pomohli infraštruktúru chrániť.

Domov
Zdieľať
Diskusia