Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
8. októbra 2022, 8:26
Čas čítania 1:30

Obrovská explózia a požiar zasiahli ruský most vedúci na Krym. Slávnostne ho otváral Vladimir Putin

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Obrovská explózia a požiar zasiahli ruský most vedúci na Krym. Slávnostne ho otváral Vladimir Putin
Zdroj: Twitter/Oliver Carroll

Požiar zachvátil niekoľko vagónov vlaku a poškodil konštrukciu mosta.

Strategicky významný Kerčský most spájajúci Krym s Ruskom zasiahol obrovský výbuch. Výbuch zapríčinil požiar, ktorý zachvátil železničné vagóny a spôsobil aj zrútenie niektorých cestných úsekov. Most predstavuje symbol okupácie južného ukrajinského polostrova. Je zároveň dôležitou zásobovacou trasou pre ruské sily na Kryme. Za posledné dva mesiace zasiahla séria explózií na Kryme niekoľko pre Rusov strategicky dôležitých miest vrátane námornej leteckej základne Saky.



Výbuch bolo podľa The Guardian počuť na kilometre ďaleko. Odohral sa v momente, keď cez most prechádzal vlak. Časť cestného mosta, ktorý vedie súbežne so železničnou traťou, sa zrútila a videozáznam z miesta výbuchu ukazuje, že požiare zasiahli hneď niekoľko železničných nákladných vozňov po celej dĺžke vlaku.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Ruská spravodajská služba Tass uviedla, že výbuch spôsobil tanker s palivom. „Podľa predbežných údajov v jednej z častí krymského mosta horí cisternový vozeň a lodné oblúky nie sú poškodené,“ povedal Oleg Kriučkov, poradca ruského okupačného šéfa Krymu.

Pri výbuchu podľa ruských vyšetrovateľov zahynuli najmenej traja ľudia. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie uviedol, že podľa predbežných zistení zomreli traja ľudia v aute nachádzajúcom sa pri nákladnom vozidle, v ktorom explodovala nálož. Z vody vytiahli telá dvoch obetí, muža a ženy, ktorých totožnosť zisťujú. Vyšetrovatelia vraj identifikovali aj majiteľa nákladného vozidla z Krasnodarského kraja, ktorého bydlisko už prehľadávajú.

Krymskí predstavitelia podľa ruských médií pripísali útok Ukrajine. Tá sa k zodpovednosti priamo neprihlásila, poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak však vyhlásil, že ide o „začiatok“. „Všetko nelegálne musí byť zničené, všetko ukradnuté musí byť vrátané Ukrajine, všetko okupované Ruskom musí byť vyhnané,“ napísal Podoľak na Twitteri.

8. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 8:10 Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov

Železničná trať je súčasťou dvojice paralelných mostov, ktoré pretínajú Kerčský prieliv spájajúci Krasnodar v Rusku s Krymom. Most začalo Rusko stavať po svojej invázii a anexii Krymu v roku 2014. Cestný most s dĺžkou približne 19 km otvoril ruský prezident Vladimir Putin v roku 2018 a železničný most sa dočkal kolaudácie o dva roky neskôr.

Domov
Zdieľať
Diskusia